„Evident, dacă avem 5.000 de oameni sau câți sunt, fără măști și dacă stau unul lângă celălalt, aglomerați, acestea (cazurile de infectare – n.red.) vor crește acum. Cine este de vină pentru acest lucru?”, a întrebat Borisov.

El a adăugat că cu cât au fost mai mulți cei care au încălcat legea, cu atât amenzile ar trebui să fie mai mari. Premierul a sugerat, de asemenea, că dacă protestatarii au fost fără măști, înseamnă că măsurile și legea nu îi interesează. „Exact cei care vorbesc despre lege nu au respectat-o deloc”, a spus Borisov, atacând, evident, pe unul dintre organizatori – ONG-ul „Justiție pentru fiecare”.

Borisov a făcut din nou un mix de fapte adevărate și false, asta pentru a sublinia corectitudinea tezelor sale. De exemplu, ca argument pentru amenzi pentru protestatari, Borisov a anunțat că a primit o amendă de 300 pentru că și-a scos masca pentru a săruta o icoană la Mănăstirea Rila. Din videoclipul difuzat pe profilul de Facebook al postului public bulgar de televiziune la data de 23 iunie se vede clar că el și echipa sa au intrat în mănăstire fără măști, într-un moment în care era obligatoriu să se poarte în toate locurile publice.

În același timp, interdicția de a se aduna mai mult de 30 de persoane într-un singur loc a intrat în vigoare în noaptea de 9 spre 10 iulie, la câteva ore de la încheierea protestului.

Borisov a menționat și un alt caz în care guvernanții au fost amendați pentru nerespectarea măsurilor antiepidemice – o întâlnire cu membrii GERB din orașul Stara Zagora. Evenimentul a fost însă într-un spațiu închis și cu încălcarea regulilor pentru astfel de adunări.

În monologul său, Borisov a încercat să câștige simpatia proprietarilor de baruri și discoteci, anunțând că, dacă nu se respectă regulile, le va deschide. „Experții mă așteaptă și mă cert cu ei. Zilele trecute au insistat să se închidă baruri, discoteci și cluburi. Ei cred că acolo există un risc. Care este diferența dintre o discotecă și evenimentul în masă/protestul președintelui Radev? De ce să lovesc sectorul, dacă cel mai înalt organism din stat – administrația prezidențială – spune că nu trebuie respectate măsurile și dă un exemplu personal în acest sens”, a întrebat Borisov.

El a adăugat că, în cazul în care Autoritatea Națională Operativă nu a organizat încă o dezbatere medicală pentru a încerca să combată susținătorii opiniei ca acest coronavirus este o conspirație, inofensivă și sigură, va deschide barurile de noapte și discotecile. Borisov nu a omis să îi acuze pe protestatari de indiferență pentru soarta Bulgariei. „Le spun cu toată responsabilitatea – nu faceți asta. Urmează un an dificil sau ani grei. Economia nu se mișcă deloc. În acest moment avem nevoie de consens absolut. Nu contează cine este la putere. Trebuie să știm ce ne așteaptă”, a spus premierul, în încercarea de a îi face să se răzgândească pe potențialii participanți la viitoarele proteste, transmite Dnevnik.