"Cred că vom avea un viitor măreţ, dar cred că şi restul UE va avea un viitor măreţ. Nu este un joc de sumă nulă. Poate fi o situaţie câştigătoare pentru ambele părţi. Unii sunt sumbri în legătură cu asta. Nu cred că avem motive să fim sumbri. Putem avea o Uniune Europeană puternică, sprijinită de un Regat Unit puternic. Asta vrem", a spus şeful diplomaţiei britanice, citează Agerpres.

El a reamintit că, în discursul despre Brexit susţinut vineri la Florenţa, premierul britanic Theresa May a transmis că Londra îşi va onora angajamentele în conformitate cu cadrul financiar pe termen mediu, dar şi în privinţa drepturilor cetăţenilor UE şi în materie de apărare. 

"Sperăm că, odată ce Marea Britanie a spus aceste lucruri – despre cetăţenie, despre bani şi perioada de tranziţie şi despre angajamentul faţă de apărare -, prietenii noştri din România, de la Bucureşti, vor spune că britanicii au o atitudine pozitivă, iar acum este momentul pentru noi toţi, ca europeni, să avansăm cu aceste discuţii. La Bruxelles, au împărţit negocierile în două. În primul rând, discuţiile despre cetăţenie, bani şi Irlanda de Nord. Credem că este momentul să vorbim despre viitor. Este timpul să împingem această navă pe cala de lansare şi să o trimitem pe mare. Să o punem în mişcare. Sper că discuţiile vor putea începe", a adăugat el. 

Întrebat dacă are vreun regret în legătură cu faptul că Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, Boris Johnson a spus că singurul lucru pe care îl regretă este tendinţa oamenilor de a face confuzie între instituţiile UE şi Europa. 

"Singurul lucru pe care l-aş spune este că oamenii întotdeauna fac confuzie între instituţiile UE şi marea noastră cultură şi civilizaţie europeană, care reprezintă moştenirea şi bunul nostru comun. Se face confuzie între sistemul de la Bruxelles, care a crescut în ultimii 40-50 de ani, şi Europa. Nu părăsim Europa. Nu este posibil fizic. În mod esenţial, noi, britanicii, suntem o cultură europeană. Vom face parte din Europa pentru totdeauna", a subliniat el. 

Boris Johnson s-a declarat de asemenea convins că britanicii s-ar exprima tot în favoarea Brexit-ului, dacă ar vota din nou. 

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a avut luni o întrevedere cu şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, în contextul unui mini-turneu pe care îl efectuează în aceste zile la Praga, Bucureşti şi Bratislava, după discursul de vineri, de la Florenţa, al premierului Theresa May privind Brexit-ul.