Regatul Unit și Germania reconfigurează puterea în Europa prin Tratatul Kensington

Regatul Unit și Germania au făcut joi un pas decisiv spre consolidarea relațiilor bilaterale, prin semnarea unui tratat de prietenie care marchează o etapă istorică în cooperarea europeană. Documentul, intitulat Tratatul Kensington, a fost semnat la Londra cu ocazia primei vizite oficiale a cancelarului german Friedrich Merz.

Ceremonia a avut loc la Muzeul Victoria și Albert, după care prim-ministrul britanic Keir Starmer l-a primit pe cancelarul Merz la Downing Street. Starmer a salutat acordul, declarând că acesta marchează „o relație strânsă între cele două țări, într-o perioadă de mare instabilitate în lume”.

„Dorim să aprofundăm cooperarea noastră în domeniul apărării, în politica externă, dar și în politica economică și internă”, a declarat cancelarul german Friedrich Merz.

Apărare economie și frontiere. Noul tratat UK-Germania, pilon al securității europene

Unul dintre punctele centrale ale tratatului vizează consolidarea cooperării în apărare, inclusiv în dezvoltarea de noi arme, colaborarea pe flancul estic al NATO și facilitarea exporturilor de armament precum vehiculele blindate Boxer și avioanele Typhoon. De altfel, cele două guverne au anunțat recent o colaborare pentru rachete cu rază lungă de acțiune de 2.000 km, depășind performanțele rachetelor Storm Shadow.

europa harta
SURSA FOTO: Dreamstime

Pe lângă componenta militară, tratatul include și măsuri menite să combată imigrația ilegală. Germania s-a angajat, conform Downing Street, să „interzică pe teritoriul său facilitarea imigrației ilegale înspre Regatul Unit, printr-o modificare a legislației până la sfârșitul anului”, un „angajament foarte apreciat” de Londra.

Referitor la dimensiunea socială, cancelarul Merz a anunțat un acord de simplificare a procedurilor de frontieră pentru schimburile școlare: Să permitem „noii generații” de a se cunoaște reciproc reprezintă o „bază bună” pentru dezvoltarea relației noastre, a declarat acesta.

Sprijin pentru Ucraina și cooperare tehnologică

Marea Britanie și Germania se alătură și altor membri NATO în finanțarea parțială a armamentului american promis Ucrainei de președintele Donald Trump, inclusiv achiziția de sisteme de apărare aeriană Patriot. Tratatul cuprinde și o clauză de asistență reciprocă, care, „având în vedere războiul de agresiune rusesc împotriva Ucrainei, este extrem de semnificativă”, a transmis un oficial german pentru Reuters.

Pe plan tehnologic, acordul prevede intensificarea colaborării în domenii strategice precum inteligența artificială. În acest sens, compania germană Stark va construi prima sa fabrică de sisteme autonome pe teritoriul Marii Britanii, inaugurând astfel o nouă eră în parteneriatul industrial dintre cele două state.

Transport și reconciliere post-Brexit

Nu în ultimul rând, tratatul vizează și îmbunătățirea legăturilor feroviare. Eurostar a anunțat recent planuri pentru o rută directă Frankfurt–Londra, cu lansarea preconizată la începutul anului 2030 – prima conexiune directă între Regatul Unit și Germania.

Vizita cancelarului Merz la Londra este privită ca un moment de relansare a relațiilor bilaterale după perioada tensionată post-Brexit. O sursă guvernamentală germană a subliniat că „nu trebuie subestimată” măsura în care relațiile cu Regatul Unit s-au îmbunătățit după experiența „traumatică” a Brexitului.

Europa, prin vocea Londrei și Berlinului, transmite un mesaj de unitate și reziliență, într-un context geopolitic marcat de instabilitate și provocări fără precedent.