„România se află într-o situaţie economică încurajatoare, după cum arată cele mai recente date cu privire la creştere, consum şi investiţii. Acum avem responsabilitatea de a maximiza acest potenţial şi a menţine trendul pozitiv. Dar, pentru a maximiza poziţia României de pilon regional de stabilitate şi dezvoltare, trebuie să rezolvăm problema pe care o avem cu încrederea. Deşi a înregistrat progrese economice semnificative în trecut, România încă are probleme de credibilitate, atât pe plan intern cât şi extern”, a explicat miercuri Costin Borc, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, principala cauză a neîncrederii este reprezentată de lipsa de coerenţă şi de continuitate a politicilor şi programelor publice, determinată de schimbările electorale

“Consider că este responsabilitatea noastră să recâştigăm încrederea, atât a românilor cât şi a partenerilor noştri externi, cu ajutorul unei viziuni coerente de dezvoltare economică”, a mai spus vicepremierul Borc.
El a menţionat, în acest context, programul România Competitivă, la care lucrează de mai multe luni Guvernul împreună cu alţi parteneri instituţionali şi care vizează o serie de măsuri menite să ducă la o creştere economică sustenabilă de 5% pe an până în 2020.

Potrivit lui Borc, strategia presupune stimularea producţiei oriunde în România şi schimbarea modelului de creştere de pe consum şi măsuri fiscale pe producţie.
“Aceste principii care unesc toate obiectivele şi măsurile sunt accesibilitatea şi interconectarea, care se referă, deopotrivă, la conectarea, prin infrastructura fizică, a marilor centre de dezvoltare cu zona rurală şi la reţelele digitale care simplifică regulile pentru toţi cei care vor să dezvolte o afacere în România”, a explicat Costin Borc.

Oficialul citat a mai spus că, în prezent, documentul este în faza finală de aprobare la ministere, iar la începutul unii noiembrie vor fi comunicate rezultatele. (Agerpres)