,,Modificările Codului Muncii incluse în iniţiativa cetăţenească adoptată tacit de Senat sporesc birocraţia, aduc creşteri importante ale cheltuielilor angajatorilor, sunt nesustenabile, dezechilibrează relaţiile de muncă, instituie privilegii şi drepturi nejustificate pentru sindicate. Efectele modificărilor ar putea produce blocarea angajărilor şi multe concedieri, afectând competitivitatea', a spus Ana Bontea, director pe probleme de dialog social în cadrul CNIPMMR.

CNIPMMR consideră necesar ca propunerile de modificare a dispoziţiilor Codului Muncii să fie discutate cu confederaţiile patronale şi să fie analizate prin raportare la aquis-ul comunitar, la practica judiciară, la necesitatea îmbunătăţirii eficacităţii muncii şi competitivităţii, precum şi la asigurarea creşterii ocupării forţei de muncă şi reducerii şomajului.

La rândul său, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a afirmat că membrii Consiliului nu vor susţine aceste modificări ale Codului Muncii deoarece, în cazul care vor fi legiferate, cheltuielile la angajator cu salariul vor creşte, în 2016, cu 26,78% din cauza prevederii care stipulează creşterea salariului minim net la 50% din salariul de bază net la nivel naţional.

,,Nu ştiu de vreun studiu de impact făcut împreună cu reprezentanţii patronatelor, iar modificările nu au nici testul IMM-urilor legiferat în anul 2014', a spus Ovidiu Nicolescu.

Printre prevederile criticate de CNIPMMR se mai află renumerarea de către angajator a 20 de ore/lună pentru activitatea sindicală, instituirea unui spor la salariu pentru perioadele în care salariatul se află la dispoziţia angajatorului în timpul său liber şi instituirea unui spor de minim 75% pentru repausul săptămânal în alte zile decât sâmbăta sau duminica.

SURSA: Agerpres