Este arhicunoscut faptul dieta mediteraneană contribuie din plin la menținerea sănătății creierului. Pe de altă parte, deși creierul îmbătrânește odată cu restul corpului, eliminarea anumitor obiceiuri zilnice care țin de alimentație pot ajuta la întârzierea acestui proces, scrie Eeatthis.

Unele obiceiuri alimentare pot ajuta la combaterea efectelor îmbătrânirii, altele o accelerează

„Dacă îmbătrânirea este un proces inevitabil, anumite obiceiuri alimentare pot ajuta la combaterea efectelor îmbătrânirii sau, din contră, pot să o accelereze”, spune medicul nutriționist Lisa Moskovitz.

„În general, este important să avem o dietă bogată în nutrienți, anti-inflamatoare, și cu antioxidanți pentru a menține mintea și corpul cât mai puternice”, subliniază ea.

Moskovitz sugerează că anumite alimente ultra-procesate și cu calorii goale, cum ar fi bomboanele, băuturile carbogazoase și chipsurile pot accelera îmbătrânirea creierului.

Dacă vreți să evitați unele daune cognitive, iată care sunt cele mai nocive obiceiuri alimentare care pot accelera îmbătrânirea creierului. De aceea, ar fi bine să renunțați la ele și să treceți la o alimentație sănătoasă.

1. Consumul excesiv de zahăr

Dulciurile, de orice fel, sunt o gustare preferată de majoritatea oamenilor pentru că satisfac pofta de dulce. Dar nu aduc niciun beneficiu organismului. Din contră, pot afecta negativ sănătatea generală, ceea ce poate duce la probleme ale creierului. „Zahărul adăugat care se găsește în produse de patiserie, înghețată, bomboane, anumite cereale, poate crește nivelul de zahăr din sânge”, spune Moskovitz.

„Nivelurile crescute ale zahărului din sânge pot afecta conectivitatea funcțională a creierului, care, în timp, poate contribui la atrofierea creierului”, adaugă ea.

2. Ronțăitul chipsurilor

Nimic nu e mai la îndemână când foamea ne dă târcoale, decât o pungă de chips-uri. Este un obicei care are un impact mai dăunător asupra organismului decât am crede.

„Cercetările arată că avem tendința de a mânca mai mult atunci când mâncăm dintr-o pungă supradimensionată”, spune Lisa R. Young, autoarea cărții ”Finally Full, Finally Slim”. Obiceiul de a consuma chipsuri nu doar că alimentează „epidemia” de obezitate şi boli cardiovasculare, dar poate duce şi la probleme de dezvoltare în viaţa intrauterină, hiperactivitate la copii şi un risc mai mare de cancer.

Potrivit unui studiu publicat de Academia Americană de Neurologie, consumul excesiv de chips-uri poate dubla riscul pierderii memoriei sau al deficiențelor cognitive.

3. Consumul de calorii lichide

Caloriile lichide sunt băuturi care nu aduc nimic organismului, în afară de calorii inutile. Avem aici băuturile carbogazoase și ceaiul cu gheață îndulcit. Deși pot părea inofensive, pot cauza numeroase probleme cognitive.

Într-un studiu publicat în revista Stroke, participanții care au băut zilnic cel puțin o băutură îndulcită artificial au avut de trei ori mai multe șanse să sufere un accident vascular cerebral și de aproape trei ori mai multe șanse de a face Alzheimer.

4. Alimentele procesate

De asemenea, consumul alimentelor procesate în cantități mari va avea un impact negativ asupra sănătății creierului. ”Chipsurile, produsele de patiserie și bomboanele, care conțin cantități mari de grăsimi saturate și/sau făinuri rafinate, pot crește inflamația sistemică”, spune Moskovitz, precizând că acest lucru poate contribui la declinul cognitiv și la pierderea memoriei.