Odată cu înaintarea în vârstă, mulți oameni se tem că încep să-și piardă memoria și astfel vor suferi ulterior afecțiuni mai grave, cum ar fi boala Alzheimer sau alte tipuri de demență.

În timp ce toată lumea este conștientă că o alimentație bogată în grăsimi și zahăr înseamnă kilograme în plus, o cercetare recentă sugerează că un anumit tip de produse, pe care puțini oameni nu le consumă, pot crește riscul de a avea, mai târziu, probleme cognitive.

Iată ce alimente pot duce la o pierdere a memoriei, potrivit Woman’s World.

După o lună de „junk food”, șobolanii mai în vârstă au prezentat semne de pierdere a memoriei

Experții de la Universitatea de Stat din Ohio au publicat recent un studiu, după ce au evaluat grupuri de șobolani mai în vârstă și mai tineri care au fost hrăniți cu alimente foarte procesate.

Deoarece șobolanii sunt asemănători din punct de vedere genetic cu oamenii și au caracteristici comportamentale similare, sunt adesea folosiți în cercetarea medicală.

Când li s-a dat „junk food”, cu chipsuri, biscuiți sărați și pizza congelată, timp de o lună, șobolanii mai în vârstă au prezentat semne de pierdere a memoriei.

Aceștia au uitat locurile în care fuseseră și nu au manifestat teamă atunci când li s-au arătat anumite semne de pericol iminent. Acest lucru nu a fost observat și la șobolanii mai tineri.

Răspunsuri inflamatorii în ambele regiuni ale creierului

Aceste probleme sunt legate de amigdala cerebrală sau centrul emoțional al creierului. Amigdala este o componentă a sistemului limbic cu roluri importante în emoție și comportament.

Cel mai cunoscut rolul al său este în procesarea fricii. Spre deosebire de șobolanii mai tineri, șobolanii mai în vârstă care au consumat produse foarte procesate au avut răspunsuri inflamatorii în ambele regiuni ale creierului.

Rezultate alarmante

„Aceste constatări indică faptul că o dietă formată din alimente procesate poate duce la un deficit de memorie semnificativ și brusc”, susține autorul principal al studiului, Ruth Barrientos.

Și dacă patru săptămâni pare a fi un timp incredibil de scurt pentru a observa efecte semnificative, Barrientos, profesor asociat de psihiatrie și sănătate comportamentală la Institutul de Cercetare în Medicină Comportamentală a Universității de Stat din Ohio, susține că, „faptul că aceste efecte apar atât de repede este alarmant.”

Răspuns inflamator în cele două regiuni ale creierului

Cercetătorii au descoperit că dieta bogată în carbohidrați rafinați a declanșat un răspuns inflamator în cele două regiuni ale creierului șobolanilor mai în vârstă.

Această inflamație i-a făcut să uite că au petrecut recent un timp într-un spațiu necunoscut, indicând probleme cu hipocampul și nu au reușit să răspundă la indicii de pericol, sugerând deteriorarea amigdalei.

Barrientos a subliniat că rezultatele studiului au implicații mai mari pentru persoanele în vârstă. „În populația care îmbătrânește, declinul rapid al memoriei aduce o probabilitate mai mare de a dezvolta boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer”, spune acesta.