Noul Guvern format la Chișinău nu este un guvern normal, iar substratul înțelegerii politice dintre pro-rușii lui Igor Dodon și pro-europenii ACUM este vizita unor importanți emisari străini la Chișinău, înaintea izbucnirii crizei de peste Prut, afirmă Ion Cristoiu, conform Mediafax.

Analistul politic a declarat, joi, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, că tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, interpretat ca fiind o soluție de ultim moment, nu este adevărat.

“Din punct de vedere electoral, normal se puteau face câteva combinații sau socialiștii cu ACUM, sau socialiștii cu democrați sau ACUM cu democrați. S-a prezentat ce s-a întâmplat acum în Moldova ca fiind o soluție de ultimul moment, ori nu e adevărat, în Republica Moldova s-a format un guvern pe baza un document numit Acord de înțelegere temporară, deci nu este un guvern normal”, a spus jurnalistul.

Ion Cristoiu a reamintit că, pe 3 iunie, au venit la Chișinău Brad Freden, trimis al Departamentului de Stat al SUA, Johannes Hahn, comisarul european pentru extindere, și Dmitri Kozak vicepremierul Rusiei.

“Deci au venit trei funcționari mari, nu ambasadori, atenție, acești trei s-au dus la cele două părți la ACUM și la Dodon și le-a zis faceți o înțelegere temporară.(…) Cei trei au decis ca reprezentanți a trei mari puteri, raderea lui Plahotniuc, asta nu înțelege nimeni, nu au decis instalarea unui guvern, ci un guvern temporar”, a subliniat jurnalistul.

Ion Cristoiu a explicat că acordul de guvernare, care prevede demiterea Procurorului General, demiterea șefului Anticorupție și patru comisii de anchetă, are în spate îngrijorările occidentalilor și ale Rusiei privind capturarea statului de oligarhul Vladimir Plahotniuc, liderul PD Moldova.

“Cele trei mari puteri au ajuns la concluzia, la care ajunsese și Rusia, și anume: pericolul numărul 1 îl reprezintă capturarea statului de către un domn Plahotniuc, care până acum a jucat teatru că el e cu americanii (…) așa se explică și reacția structurilor de forță din Moldova (…) ei știu că întră în închisoare și atunci suntem de fapt în pragul unui război civil tăcut. Tăcut pentru că ăia se apără, pentru că nu își apără posturile, își apără libertatea, așa se explică lucrurile din punctul ăsta de vedere”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu a avertizat că dacă începe hăituirea lui Plahotniuc, atunci ancheta ar putea ajunge și în România, unde oligarhul moldovean a făcut foarte multe afaceri.

“Singura problemă pentru cei din România este că dacă începe hăituirea lu ăla și nu hăituirea din Parlament, ci de către băieți și FBI, s-ar putea să ajungă în România, pentru că ăla a fost omul nostru, a făcut foarte multe afaceri în România, s-ar putea să ajungă nici nu știți pe unde. (…) O să vedeți că această atitudine a noastră este ceva … dar ea se explică numai prin faptul că mulți au vârât mâna în borcanul cu miere care este domnul Plahotniuc”, a conchis jurnalistul.

Pavel Filip și-a prezentat vineri în fața presei demisia din funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și a făcut o trecere în revistă a greutăților cu care s-a confruntat în perioada 2016-2019, iar pe final i-a urat succes noului premier, potrivit Unimedia.

Partidul Democrat a anunțat că pleacă de la guvernare, cedând conducerea celor din PSRM și Blocul ACUM. În urma ședinței Consiliului Politic Național al PDM din 14 iunie 2019, vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari, a anunțat că Partidul Democrat pleacă de la guvernare, iar începând cu ziua de vineri, întregul cabinet de miniștri din echipa Filip, vor demisiona.