Se rupe USR PLUS? A spus-o chiar un parlamentar din formațiune: Suntem mai despărțiți ca niciodată

Potrivit informațiilor transmise joi, 30 septembrie, de către Emanuel Ungureanu, este „posibil ca mulți parlamentari să se rupă de partid” în cazul în care Dacian Cioloș va câștiga.

„Suntem mai despărțiți ca niciodată și nu cred că Dacian Cioloș, dacă va câștiga, va reuși să ne fuzioneze. Este o concurență acerbă. Dacă va câștiga Dacian Cioloș, e posibil ca mulți parlamentari să se rupă de partid”, a declarat parlamentarul Emanuel Ungureanu la B1 TV.

Ungureanu susține că președintele Klaus Iohannis și-ar putea consolida un nou guvern

De asemenea, acesta a fost întrebat dacă USR-PLUS se va rupe, în cazul în care Dacian Cioloș va câltiga alegerile.

„Este posibil”, a răspuins parlamentarul, care susține că PLUS este un partid cu mulți membri care au lucrat în serviciile secrete, un aspect de neacceptat, spune el.

Totodată, Ungureanu susține că președintele Klaus Iohannis și-ar putea consolida un nou guvern, dacă Cioloș va câștiga alegerile interne.

„Eu zic că domnul Iohannis, pentru că el este ‘Stăpânul Inelelor’ în politică și va fi până în 2024, cred că se mulțumește și cu o guvernare minoritară, cu câțiva omuleți de la PSD. Și cine știe ce se întâmplă la Congresul USR-PLUS (…) Dacă iese Cioloș, eu zic că mai face rost de câțiva parlamentari. Să se roage, el este om mai credincios.

Eu sunt convins anti-Cioloș, mai ales de la momentul în care am văzut câți oameni din servicii au intrat în PLUS. Îi știu pe cei cu CV-uri la vedere. Pe restul nu-i știu, dar îi simt”, a completat Emanuel Ungureanu.

Îngrijorare în USR PLUS

Surse din cadrul partidului spun însă că scandalul ar fi reizbucnit după ce mai mulți apropiați ai lui Dacian Cioloș ar fi anunțat că se pregătesc să preia portofolii de miniștri, în cazul unui succes al liderului Plus în alegerile interne. Ar fi vorba de foști demnitari ai Guvernului Cioloș, mulți dintre ei suspectați de legături cu servicii secrete din exterior.

Astfel, Dragoș Tudorache, în prezent europarlamentar, ar urma să-i ia locul lui Cristian Ghinea ca ministru al Fondurilor Europene. Ghinea, pe care Alina Mungiu Pippidi l-a acuzat public că lucrează pentru SIE, a intrat în conflict cu Cioloș și susține puternic candidatura lui Dan Barna. În locul lui Ghinea ar urma să vină Dragoș Tudorache, un om care, în ultimii 20 de ani, nu a mai stat în România decât în anul în care a fost șeful cancelariei și, ulterior, ministru de Interne în Guvernul Cioloș.

Dragoș Pîslaru, și el europarlamentar și apropiat al lui Cioloș, ar urma să vină la ministerul Economiei în locul lui Claudiu Năsui. Ciprian Teleman, care are susținerea lui Cioloș, ar urma să revină poziția de ministru al Cercetării.

Revenirea Ioanei Mihăilă în fruntea Ministerului Sănătății e pusă sub semnul întrebării. Dacian Cioloș ar fi dispus să renunțe la acest portofoliu într-o nouă negociere cu PNL și UDMR, urmărind aducerea în Guvern a Cristinei Pașca Palmer. Cristiana Palmer locuiește în Statele Unite, fiind căsătorită cu un angajat al Guvernului SUA cu numeroase misiuni clasificate în afara țării, inclusiv în cadrul NATO.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea