Un nou guvern al serviciilor secrete, dar nu al celor românești

Surse din cadrul partidului spun însă că scandalul ar fi reizbucnit după ce mai mulți apropiați ai lui Dacian Cioloș ar fi anunțat că se pregătesc să preia portofolii de miniștri, în cazul unui succes al liderului Plus în alegerile interne. Ar fi vorba de foști demnitari ai Guvernului Cioloș, mulți dintre ei suspectați de legături cu servicii secrete din exterior.

Tudorache de la Bruxelles în locul lui Ghinea de la SIE

Astfel, Dragoș Tudorache, în prezent europarlamentar, ar urma să-i ia locul lui Cristian Ghinea ca ministru al Fondurilor Europene. Ghinea, pe care Alina Mungiu Pippidi l-a acuzat public că lucrează pentru SIE, a intrat în conflict cu Cioloș și susține puternic candidatura lui Dan Barna. În locul lui Ghinea ar urma să vină Dragoș Tudorache, un om care, în ultimii 20 de ani, nu a mai stat în România decât în anul în care a fost șeful cancelariei și, ulterior, ministru de Interne în Guvernul Cioloș.

Dragoș Pîslaru, și el europarlamentar și apropiat al lui Cioloș, ar urma să vină la ministerul Economiei în locul lui Claudiu Năsui. Ciprian Teleman, care are susținerea lui Cioloș, ar urma să revină poziția de ministru al Cercetării.

Revenirea Ioanei Mihăilă în fruntea Ministerului Sănătății e pusă sub semnul întrebării. Dacian Cioloș ar fi dispus să renunțe la acest portofoliu într-o nouă negociere cu PNL și UDMR, urmărind aducerea în Guvern a Cristinei Pașca Palmer. Cristiana Palmer locuiește în Statele Unite, fiind căsătorită cu un angajat al Guvernului SUA cu numeroase misiuni clasificate în afara țării, inclusiv în cadrul NATO.

Prună și Mituța parașutați să-i schimbe pe Ion și Drulă

Raluca Prună este aproape sigură de revenirea în poziția de ministru al Justiției în cazul unei victorii a lui Dacian Cioloș. Stelian Ion nu ar mai avea nicio șansă să redevină ministru. Prună a părăsit formal Plus în 2019, dar a continuat să-l susțină pe Cioloș. Numirea ei ar fi puternic susținută și din exterior.

Alin Mituța, fost secretar de stat și director de cabinet al Prim Ministrului Dacian Cioloș, ar urma să-i ia locul lui Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor. Mituța a lucrat și el la Bruxelles între 2009 și 2015 și e, în prezent, europarlamentar Plus.

Dacian Cioloș însuși ar urma să-i ia locul lui Dan Barna în funcția de vicepremier, despre o înțelegere în acest sens cu liberalii vorbind chiar prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan în urmă cu câteva zile. Cioloș, care a recunoscut public că a făcut armata la Securitate, a fost în dese rânduri acuzat că servește interesele Franței, chiar presa franceză numindu-l în mai multe rânduri „al doilea comisar european francez”.

Nemulțumiri sunt, se pare, nu doar în vechiul USR, ci și în PLUS, majoritatea pozițiilor de miniștri urmând a fi ocupate de oameni pe care Cioloș îi va aduce din afară, la fel cum a făcut în cabinetul pe care l-a condus din noiembrie 2015 până în ianuarie 2017.

Sursa foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei