Guvernul ar putea crește punctul de pensie cu 40% și dubla alocațiile pentru copii, conform legilor în vigoare, dacă ar ști cum să gestioneze corect resursele bugetare, acuză economistul Adrian Câciu.

Mai mult decât lipsa resurselor, este vorba de nepricepere, susține Câciu, care a făcut o scurtă trecere în revistă a metodelor prin care cei care conduc Guvernul ar fi putut respecta legile pensiilor și a alocațiilor fără o supra-dimensionare a deficitului bugetar.

”Doar o chestiune de redistribuire a resurselor”

”România poate dubla alocațiile și creşte pensiile conform legii şi se poate închide într-un deficit de sub 6% în acest an!

De altfel eu aşa și cred că trebuie abordată problema şi nu cu greşelile acestea din anul în curs în care „priceputenii” nu au știut sa restructureze cheltuieli ci doar să adauge la deficit.

Pensiile majorate sunt deja prinse in buget! Plata alocațiilor mărite şi reducerea deficitului la sub 6% este doar o chestiune de redistribuire a resurselor și restructurare a unor cheltuieli care nu sunt necesare”, a scris Câciu pe Facebook.

”Băncile nu trebuiau amânate la plata impozitelor”

”Evident și de colectare accelerată a veniturilor.

Ca să nu se sperie unii și alții vă spun că băncile nu trebuiau amânate la plata impozitelor și contribuțiilor şi nici multinaționalele sau companiile mari cu randamente de 2 cifre pe anul trecut.

Ele oricum s-au „servit” din rezultatul operațional pe anul 2019 prin prețurile de transfer.

Vi se pare normal ca o țară să nu aibă bani dar niște megacompanii să nu simtă criza?”, a arătat economistul.

”O eroare economică majoră”

”Amânarea taxelor făcută la nivel global este o eroare economică majoră. În economie intervii exact cum intervine doctorul pe pacient, punctual la obiect, sectorial, acolo unde sunt vulnerabilități.

În materie de investiții se poate menține plafonul de 50 de miliarde alocat sub condiția realizării unei evaluări din care să rezulte chiar o reașezare a obiectivelor de investiții fără diminuare de sume.

Mă întreb oare de ce nu vi se spune chestiunea asta și de ce toți instituționalii nu știu decât să adauge dacă apare vreo cheltuială, să se împrumute și nu să restructureze.

PS în buget sunt în fiecare an 40 de miliarde lei care sunt în rezerva de cheltuieli și care de regulă se risipesc doar pentru a se cheltui”, a arătat, în concluzie, Adrian Câciu.