Apar noi schimbări în Italia, țara cu un număr impresionant de cetățeni români. Autorităţile italiene sunt îngrijorate de creşterea bruscă a numărului de persoane infectate cu Sars-Cov-2 din secţiile de terapie intensivă, dar și de numărul mare al pierderilor umane cauzate de COVID-19. De aceea, au fost emise noi restricţii prin care se încearcă limitarea răspândirii noii tulpini Omicron.

Ce se întâmplă cu certificatul digital COVID-19 în Italia

În Italia, valabilitatea certificatului digital COVID-19 va fi redusă, începând cu 1 februarie 2022, de la nouă la șase luni. De asemenea, printr-o ordonanță a ministrului sănătății, Roberto Speranza, perioada minimă pentru administrarea celei de-a treia doze de ser anti-covid va fi redusă de la cinci la patru luni de la finalizarea ciclului de vaccinare primară.

Masca de protecție devine obligatorie în Italia

Începând chiar din Ajunul Crăciunului, purtarea măștilor de protecție devine obligatorie și în aer liber, la nivel național. În schimb, în spațiile interioare (săli de cinematograf, teatre și stadioane, plus mijloacele de transport în comun) oamenii vor folosi doar măști de protecție semiprofesionale.

Fără evenimente de sărbători în aer liber

De asemenea, comitetul tehnico-științific a decis extinderea solicitării „super green pass” (certificatul digital deţinut doar de persoanele vaccinate sau de oamenii vindecați de boală) până pe 31 ianuarie 2022 în restaurante și cafenele.

În schimb, este interzis consumul de alimente şi băuturi în cinematografe, teatre sau la evenimente sportive. În plus, până la sfârșitul lunii ianuarie nu se pot organiza evenimente sau alte manifestări afară, în aer liber, potrivit RADOR.

Italia, însă, nu este singura țara europeană care ia măsuri împotriva contaminării populației. Recent, din cauza răspândirii variantei Omicron în Germania, autoritățile impun restricții de Anul Nou în ceea ce privește numărul maxim de invitați la petrecere.

Noi restricții anti-covid în Germania

Confruntată cu ameninţarea variantei Omicron a COVID-19, Germania va limita contactele, chiar şi între persoanele vaccinate, la maximum 10 invitaţi pentru sărbătorile de Anul Nou, a anunţat marţi cancelarul german Olaf Scholz.

„Nu mai este timpul să petrecem şi să avem seri conviviale în număr mare”, a subliniat cancelarul, după o reuniune cu liderii celor 16 landuri, dând asigurări că ”al cincilea val deja ameninţă”, relatează AFP.

Limitarea se aplică din 28 decembrie

Această limitare se va aplica începând cu 28 decembrie, în special pentru toate reuniunile private. Pentru cei nevaccinaţi, limita este de maximum doi invitaţi. Chiar dacă sărbătoarea Crăciunului scapă de emiterea unei ordonanțe, tot au fost emise câteva recomandări din partea autorităților prin care îi îndeamnă „să dea dovadă de responsabilitate, limitând numărul de contacte la propria familie”.

De asemenea, cancelarul german a anunţat că toate evenimentele sportive din Germania se vor desfăşura cu uşile închise cel mai târziu începând din 28 decembrie pentru a combate răspândirea cazurilor de COVID-19, în special legate de varianta Omicron. Măsura va cuprinde şi campionatul de fotbal al Germaniei, care se va relua începând cu data de 7 ianuarie.