Liderul Irexit se războiește cu certificatele Covid-19 dintr-o funcție plătită de UE

Kelly, care a lucrat anterior pentru liderul UKIP Nigel Farage, a fost angajat anul acesta drept secretar pentru relația cu presa de către europarlamentarul român anti-vaccinist Cristian Terheș de la Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, arată The Irish Times.

Irlandezul contestă introducerea sistemului certificatului digital UE pentru accesul în clădirile PE.

De la numirea sa, Kelly a coordonat comunicarea în limba engleză pentru Terheș, care făcea campanie împotriva certificatelor verzi într-un moment în care guvernul român se lupta cu o rată a mortalității pandemice de 17 ori mai mare decât a avut Irlanda în ultimele două săptămâni.

Un clip recent al campaniei postat pe YouTube îi arată pe Kelly și Terheș la intrarea în PE, unde europarlamentarul refuză să prezinte certificatul verde și se contrazice cu personalul de pază.

„Cine ești tu? Cine te-a ales pe tine aici? Asta e diferența dintre tine și mine – tu nu ai fost ales, eu am fost ales”, îi spune Terheș agentului de pază, care îi răspunde că e liber să intre, dar că va trebui să-l raporteze.

„Nu sunt vaccinat și nu voi arăta nici o probă a testării”, insistă Terheș, invocând legi și tratate UE. Kelly e exceptat de la obligația de a prezenta certificatul, întrucât e parte într-un proces în curs, dar trebuie să aibă un test negativ.

Site-ul PE îl prezintă pe Kelly drept „asistent autorizat” al lui Terheș, funcție care vine cu un salariu de cel puțin 3.000 de euro pe lună. „Contribuabilii UE au puncte de vedere foarte diverse”, a declarat el. /…/

„Asistăm la transformarea UE din democrație în tiranie”, a declarat Terheș la o conferință de presă din noiembrie, comparând vaccinarea obligatorie cu abuzurile contra drepturilor omului din China, unde „deținuților li se iau părți din corp și organe”.

„Când intri într-un restaurant trebuie să-ți arăți certificatul verde […] unei persoane care nu are nici o pregătire medicală, unei persoane care e o chelneriță […] deci ei întorc întreaga societate cu susul în jos”, a mai declarat el.

Alături de Terheș, un europarlamentar lituanian de la Uniunea Fermierilor și Verzilor, Stasys Jakeliunas, a declarat că „pandemia practic s-a încheiat”, că testele PCR sunt „extrem de discutabile” și că el nu „crede” cifrele conform cărora în Belgia au murit peste 25.000 de oameni de Covid-19.

La o conferință din octombrie moderată de Kelly europarlamentara germană Christine Anderson de la partidul de dreapta Alternativă pentru Germania a făcut afirmația nefondată că nu există „probe științifice solide” cum că vaccinurile aduc „beneficii care surclasează boala în sine”.

„Oricând elita politică promovează atât de intens un program și recurge la extorcare și manipulare pentru a obține ce vrea, poți fi aproape întotdeauna sigur că nu interesul tău îl au în minte”, a declarat ea. „Nu voi fi redusă la un simplu cobai prin a fi vaccinată cu un medicament experimental.”

Terheș a declarat că, deși el a organizat și a coordonat conferința de presă, nu e responsabil pentru declarațiile celorlalți, chiar dacă e de acord cu o parte din ce s-a spus. /…/

Răspândire virală

Kelly afirmă că e o mare „realizare” că el și Terheș au intrat de două ori fără certificat în PE, declarându-se încântat de atenția primită pe rețelele sociale. „Vorbim de milioane, milioane per clip.”

Terheș are o audiență considerabilă pe Facebook, în special români, la clipurile cu participarea sa la proteste, cu monologuri proprii sau la cel cu intrarea tensionată în PE.

Kelly se abține să facă declarații explicite anti-vaccin, dar subliniază că imunizarea amplă nu a oprit imediat răspândirea virusului.

Și cum acest lucru nu s-a întâmplat, baza științifică a vaccinurilor a dispărut, afirmă el, deși OMS spune că vaccinurile reduc cu 40% transmisia variantei Delta.

Abordarea pandemiei de către presă e un exemplu de „monomanie” și disproporționată în raport cu numărul deceselor, afirmă el. „[Vaccinul] chiar reduce simptomele, îți reduce șansele de boală gravă și moarte. Asta e adevărat”, a declarat el. „Problema mea este că nu-mi dictează mie statul ce bag în corpul meu.”

Kelly spune că șeful lui evită să se pronunțe referitor la eficiența vaccinurilor.

„Poziția lui este că nu se va lăsa împotmolit în discuții despre eficiența și non-eficiența vaccinurilor. El vorbește despre natura lor obligatorie, un atac la adresa integrității corporale a oamenilor și a dreptului lor de a alege. Vă amintiți referendumul din Irlanda: «Trupul meu, alegerea mea»? Bun, el practic asta spune.”

Alimentarea fricii

Unii europarlamentari văd în campania lui Terheș o tentativă de a alimenta temerilor celor care ezită în privința vaccinării.

Petar Vitanov un europarlamentar bulgar socialist care avea relații amicale cu Terheș înainte ca românul să iasă din grupul socialist și să treacă la dreapta, nu-și măsoară vorbele.

„Îi cunosc personal. Eu nu le accept poziția și probabil acesta e cel mai blând lucru pe care-l pot spune despre ei”, a declarat Vitanov.

„Cred că treaba asta e foarte greșită și cred că asta înseamnă să-i păcălești pe oameni”, a mai spus el. „Sunt oameni care au încredere în ei, iar cei care au încredere în ei nu se vaccinează – și mor. La dracu’, pur și simplu mor. Înțelegi?”