Peste 12 milioane de oameni îşi vor petrece Crăciunul în zona galbenă

Potrivit asociaţiei Codiretti, în această situație de incertitudine, mulți dintre ei îşi amână rezervările și programul de sărbători și îşi redimensionează planurile pentru prânzul și cina de Crăciun, scrie rainews.it

52% dintre italieni vor consuma meniul de Crăciun la mese cu până la șase persoane, majoritatea fiind membri ai familiei care locuiesc sub acelaşi acoperiş sau foarte aproape. Cu toate acestea progresul campaniei de vaccinare pentru administrarea celei de-a treia doze și introducerea super-certificatului verde au redat curajul de a petrece Crăciunul în afara casei a 3,5 milioane de italieni, care au plănuit să petreacă în restaurante și în ferme bio.

Apetitul faţă de fermele bio este favorizat și de boom-ul vacanțelor și excursiilor

Apetitul faţă de fermele bio este favorizat și de boom-ul vacanțelor și excursiilor de o zi în satele micuţe din apropierea marilor oraşe. Un fenomen încurajat și de limitările puse la granițele Italiei și la cele din străinătate, prin aplicarea restricţiilor și efectuarea de teste PCR.

Consecințele trecerii în zona galbenă vizează diverse aspecte ale vieții de zi cu zi, pornind de la obligația purtării permanente a măștii, atât în ​​aer liber, cât și în interior şi continuând cu reducerea capacității locurilor deschise publicului, capacitate care scade la 50% pentru teatre, cinematografe, săli de concerte și stadioane și la 35% pentru facilități sportive acoperite, în timp ce discotecile rămân închise. În orice caz, accesul este condiționat mereu de certificatul verde, care este obligatoriu și pentru călătoriile cu trenuri interurbane și de mare viteză, nave și autobuze de mare distanță, precum și zboruri naționale sau telecabinele din stațiunile de schi.

Consumul de pește este egal cu peste 28 de kilograme de persoană pe parcursul anului

În meniurile cinei din Ajunul Crăciunului, pentru peste 7 din zece italieni (71%), peştele este regele serii, confirmând o tradiție adânc înrădăcinată în Italia, care rezistă și timpul pandemiei Covid. Din sondajul Coldiretti/Ixé reiese că, dacă marea majoritate a italienilor respectă preceptul ajunului „frugal”, 23% dintre familii vor alege meniuri bazate exclusiv pe carne, iar 5% se vor îndrepta către mâncăruri pe bază de legume.

Dacă vârfurile maxime se înregistrează în perioada sărbătorilor de Crăciun, în Italia consumul de pește – subliniază Coldiretti – este egal cu peste 28 de kilograme de persoană pe parcursul anului, consum superior mediei europene de 25 de kilograme și a celei mondiale de 20 de kilograme. Astfel, pentru mesele de sărbători, mulţi italienii preferă peștii naționali, începând cu hamsii, scoici, chefal, anghilă, capitone și sepie, 64% dintre locuitorii din peninsulă mănâncă somon, 12% îşi permit stridii și 10% caviar, de multe ori din producţia națională, care este și exportată.