Termenul limită impus este cu aproximativ 75 de ani și patru luni mai scurt decât a spus FDA că ar putea dura pentru a finaliza o solicitare de informare cerută în baza Legii privind libertatea de informare (FOIA) de un grup de medici și oameni de știință care vor să vadă cele aproximativ 450.000 de pagini de material despre vaccin, potrivit Reuters.

Solicitare de o importanță capitală

Instanța „conchide că această solicitare este de o importanță publică capitală”, a scris judecătorul de district Mark Pittman din Fort Worth, care a fost numit în funcție de fostul președinte Donald Trump în 2019.

Chiar dacă FDA nu a contestat că are obligația de a face informațiile publice, a susținut că biroul său FOIA, cu un personal redus, are capacitatea pentru a revizui și a elibera doar 500 de pagini pe lună.

Toate datele privind vaccinurile Pfizer ar trebui să fie publice până la sfârșitul verii

În timp ce Pittman a recunoscut „provocările extrem de împovărătoare pe care această solicitare FOIA le poate pune FDA”, în ordinul său de patru pagini, el a respins în mod clar programul original sugerat de agenție.

În loc să producă 500 de pagini pe lună – calendarul propus de FDA – el a ordonat agenției să predea 55.000 de pagini pe lună. Asta înseamnă că toate datele privind vaccinurile Pfizer ar trebui să fie publice până la sfârșitul verii, mai degrabă decât în anul 2097 așa cum spusese inițial FDA.

Biroul care analizează cererile FOIA are doar 10 angajați, potrivit unei declarații depuse la tribunal de către Suzann Burk, cea care conduce Divizia de Divulgare și Supraveghere a FDA. Burk a spus că este nevoie de opt minute pe pagină pentru ca un lucrător „să efectueze o revizuire atentă, rând cu rând, cuvânt cu cuvânt, a tuturor înregistrărilor înainte de a le transmite ca răspuns la o solicitare FOIA”.

În acest ritm, cei 10 angajați ar trebui să lucreze non-stop 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână pentru a produce cele 55.000 de pagini pe lună și tot ar ieși puțin pe minus.

Dar, așa cum au subliniat avocații reclamanților în domeniul sănătății publice și al profesioniștilor medicali pentru transparență în actele instanței, FDA avea în 2020 un număr de 18.062 de angajați și cu siguranță unii pot fi trimiși la biroul FOIA.

O decizie „de partea transparenței și a răspunderii”

Aaron Siri de la Siri & Glimstad, care îi reprezintă pe reclamanți, a spus într-un e-mail că decizia „a fost de partea transparenței și a răspunderii”.

Clienții săi – un grup care include peste 200 de medici, oameni de știință, profesori și profesioniști din domeniul sănătății publice, inclusiv unii care au pus la îndoială public eficacitatea politicilor de izolare, mandatele de măști și vaccinul în sine – s-au angajat să publice toate informațiile pe care le primesc de la FDA pe site-ul lor.

Departamentul de Justiție al SUA, care a reprezentat FDA în litigiu, nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii, iar compania Pfizer, care nu este parte la proces, nu a răspuns la rândul ei.

Pittman, în ordinul său, a precizat că cererea FOIA, chiar dacă este împovărătoare, trebuie să fie o prioritate pentru FDA.