Ministrul Muncii: Mai bine îmi dau demisia și mă duc acasă liniștit!

Invitat într-o emisiune TV, Marius Budăi a făcut o serie de declarații despre reforma pensiilor din România în marja unui procent de peste 9,4%, fixat în PNRR de fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea. Acesta susține că Uniunea Europeană „nu ne poate încorseta în procentul de 9,4%”.

„Inechitățile din sistem nu se pot rezolva cu un procent de 9,4% din PIB. S-a vorbit despre flexibilizare în acest sens. În conferința de presă comună cu comisarul (Nicolas Schmit, comisarul european pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale – n.red.) s-a vorbit despre flexibilizare și de lupta împotriva sărăciei.

Eu, Marius Budăi, nu voi semna nicio reformă, dar nicio reformă care să îi sărăcească pe români până în 2070. Mai bine îmi dau demisia și mă duc acasă liniștit! Atât timp cât am susținerea președintelui partidului Marcel Ciolacu și a întregului PSD și am sarcina să combat sărăcia în România, asta voi face!”, a declarat Marius Budăi la Realitatea TV.

„Nu știu dacă cel care a scris PNRR (Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene – n.red.) a văzut acel reportaj cu două bunici care plângeau că nu pot cumpăra nimic pentru sărbătorile pascale…”, a adăugat acesta.

Ministrul Muncii: Noțiune de pensii speciale nu există în România

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a reamintit că „noțiune de pensii speciale nu există în România”, susținând că „din cauza acestei chestiuni, Comisia Europeană a înțeles că tot ce înseamnă pensii pe necontributivitate au fost introduse în acest procent de 9,4”.

„În PNRR este scris extrem de profesionist, între ghilimele, pensii speciale. Pensii speciale avem voie să comunice alți cetățeni, specialiști care nu scriu documente legale. Din punct de vedere juridic, această noțiune de pensii speciale nu există în România.

Din cauza acestei chestiuni, Comisia Europeană a înțeles că tot ce înseamnă pensii pe necontributivitate, inclusiv cele din Apărare și Ordine publică, care sunt pensii militare de stat, etc, care sunt pensii de stat, au fost introduse în acest procent de 9,4 (9,4% din PIB – n.red.).

Eu vă garantez, scriu și pe hârtie, că inechitățile din sistem nu se pot rezolva în acest procent de 9,4%. Toate chestiunile astea sunt probate de români. Pe măsură ce vor veni livrabilele de la Banca Mondială facem un parteneriat tripartit – Banca Mondială, Comisia Europeană și Guvernul – Ministerul Muncii. Eu, public, am făcut apel către partenerii sociali, noi, PSD; când eram în Opoziție.

Partenerii sociali, patronatele si sindicatele, au fost exclusi din discutiile pe PNRR. Am fost cu toții excluși. Eu am invitat partenerii sociali să facă parte din această reformă și implementare a PNRR ce ține de Ministerul Muncii. Dacă au fost excluși, eu nu vreau să fac aceeași greșeală.

Eu le solicit, vreau să ne fie, și au fost de acord, parteneri în această reformă, să ne asigurăm împreună că cetățenii români nu sunt condamnați la sărăcie până în 2070. Această reformă ține de Ministerul Muncii”, a explicat Marius Budăi.

Marius Budăi: Nu poți să mă încorsetezi pe mine într-un procent

„Eu nu am spus că mâine, gata, renegociem. Și nu am spus renegociere, nu am spus nicio secundă că renegociez. În cadrul reformei din PNRR trebuie să avem această flexibilitate”, a spus spre final Marius Budăi.

„Noi, România, avem în UE undeva la 4-5 milioane de lucrători, nu sunt toți înregistrați, lucreaza si ei cum pot. Ei contribuie la PIB-ul altor țări, cetățeni pregatiți de România, fie că-i sudor, inginer, medic. Nu cer nimic pecuniar în plus, dar nu poți să mă încorsetezi pe mine într-un procent. Și a înțeles Comisia Europeană ce am spus.

Și am adresat două întrebări unor lucrători tehnici (din CE – n.red.): dacă se descurcă cu pensia care e in România – 200 de euro. Dacă cei care au scris PNRR se pot descurca cu 200 de euro pe lună, înseamnă că e bine…”, a concluzionat ministrul Muncii și Protecției Sociale.