Bolile care cresc riscurile pentru sănătatea angajaților români (STUDIU)

Potrivit studiului Mercer Marsh Benefits: Romania Health and LifeStyle Survey 2021, nivelul de stres este în creștere dar tot mai muși angajați vor să își schimbe stilul de viață. Pandemia de coronavirus a afectat grav viața angajaților, având în vedere că 6% dintre aceștia  au renunțat la serviciile medicale de care aveau nevoie.

În cadrul studiului au fost chestionați 2.000 de angajați. Dintre ei, 31,9% au lucrat de acasă în perioada pandemiei. Peste 48% au precizat că lucrează în regim mixt, de la birou și de acasă, în timp de 20% lucrează de la birou. Din studiu se mai arată că 58% dintre femei și 45% dintre bărbați s-au confruntat cu o creștere a nivelului de stres.

Principalele riscuri identificate în pandemie

Studiul arată că depresia și anxietatea au avut un impact negativ asupra femeilor, în timp ce bărbații au fost afectați negativ din cauza alimentației, supraponderabilității, stresului ridicat, mișcării insuficiente, lipsei măsurilor preventive. Acestea duc la un risc cardiovascular major.

Potrivit studiului, interesul acordat unui stil de viaţă sănătos este direct proporţional cu o stare de sănătate bună pe termen lung: măsurile luate de respondenţi în privinţa alimentaţiei echilibrate, numărului orelor de somn, mişcării fizice, găsirii de soluţii eficiente de combatere a stres-ului, măsurilor preventive de imunizare şi investigaţiilor medicale în scop preventiv, toate acestea conduc la menţinerea stării de sănătate.

45% dintre respondenți au un interes mediu în ceea ce privește schimbarea stilului de viață, în timp de 57% se află în categoria persoanelor care suferă deja de boli cronice. Dintre ceștia, 26% sun în monitorizare periodică sau fac parte din una dintre categoriile de risc.

Studiul arată că bărbații sunt cu 50% mai puţin conştienţi şi responsabili din punct de vedere al măsurilor care trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi care prezintă de asemenea unul sau mai mulţi factori de risc declanșatori ai unor potențiale boli.

47% dintre români au accesat serviciile medicale în timpul pandemiei

În ceea ce privește accesarea serviciilor medicale, 47% din respondenți au precizat că au accesat aceste servicii, 20% le-au accesat parțial, 27% nu au au avut nevoie de acestea, în timp ce 6% au spus că au avut nevoie de servicii medicale dar nu le-au accesat.

intre cei 47% respondenţi care au accesat serviciile medicale – 63% sunt femei iar 37% bărbaţi, demonstrând un comportament mult mai responsabil în rândul femeilor. Dintre respondenţii care nu au efectuat servicii medicale de prevenţie în timpul pandemiei, 24% nu au efectuat nici serviciile medicale necesare (deloc / parţial), iar 42% nu au avut nevoie. 81% dintre aceştia se află în categoriile de vârstă 25-34 şi 35-44 de ani.

Scădere în ceea ce privește activitatea fizică

Studiul scoate la iveală că procentul angajaților care făceau cardio cel puțin 75 minute a scăzut cu 4%. 62% dintre respondenţi dorm cel puţin 7-9 ore / noapte faţă de 57% media pe tot grupul analizat şi iau mesele mai disciplinat – doar 4% dintre ei „sar peste mese”, faţă de 6% media intregului grup.

Corelaţia mişcării cu regimul de masă şi somn se verifică şi în sens negativ, 37% dintre cei care nu fac mişcare dorm mai puţin de 7 ore / noapte, faţă de 42% media, de asemenea „sar peste mese” peste media grupului şi au niveluri crescute de percepţie a stres-ului. Din punct de vedere al comportamentului în functie de gen:

  • Femeile care nu fac mişcare reprezintă peste 33% din total, faţă de 23% bărbaţi
  • În cazul ambelor sexe – procentul celor care nu fac mişcare a scazut cu 2 puncte procentuale în medie în timpul pandemiei, faţă de începutul pandemiei.

Orele de somn nu corespund cu odihna

În ceea ce priveşte orele de somn şi odihnă, locul în care îşi desfăşoară activitatea respondenţii poate avea un impact asupra somnului şi gradului de odihnă pe care aceştia îl resimt:

  • exclusiv de acasă – 63,3% dorm 7-9 ore / noapte, însă doar 51% se simt odihniţi.
  • exclusiv la birou – doar 44,4% dorm 7-9 ore / noapte, însă 57% se simt odihniţi.
  • mixt (acasă + birou) – 58% dorm 7-9 ore / noapte şi 58% se simt şi odihniţi.

Pentru angajaţii care dorm 7-9 ore, 69% din aceştia se simt odihniţi (faţă de 55% media), iar cei care se simt stresaţi în fiecare zi reprezinta 11% din total, faţă de 14% media intregului esantion. 59% dintre femei dorm 7-9 ore pe noapte, în comparaţie cu procentul bărbaţilor care este de 54%. Cu toate acestea, doar 51% din femei sunt odihnite după orele de somn, faţă de 61% din bărbaţi. 42% dintre respondenţi au spus că dorm insuficient, sub 7 ore / noapte.

Nivelul de stres a crescut

Nivelul de stres a crescut pentru 58% dintre femei şi 45% dintre bărbaţi. 17% dintre femei resimt un nivel de stres zilnic, constant, iar dintre bărbaţi, 10% îl percep în acelaşi fel. În funcţie de locul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea: regimul de muncă de acasă, faţă de cel de la birou, este perceput cel puţin la fel de stresant de către respondenţi (91,8%).

Doar 6% dintre femei doresc să îşi schimbe stilul de viaţă pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea, faţă de 11% dintre bărbaţi. În mod previzibil, schimbările avute în vedere de femei sunt legate de activitatea fizică şi dietă, procentele pentru acestea fiind semnificativ mai crescute decât la bărbaţi.

45% dintre respondenţi duc un stil de viaţă sănătos, sau au întreprins deja măsurile necesare. 39% dintre respondenţi nu văd o astfel de nevoie sau consideră că o văd, dar nu au întreprins încă nimic în acest sens. Dintre schimbările luate în considerare de angajaţi aproape jumătate dintre aceştia (49%) se gândesc să înceapă programe de exerciţii fizice, în timp ce peste 28% iau în considerare începerea unei diete.

Sursă foto: Dreamstime