Bogdan Aurescu, față în față cu Erdogan. Au dezbătut cele mai importante probleme de securitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis în cadrul unui comunicat că Bogdan Aurescu îi este recunoscător lui Recep Tayyip Erdogan pentru găzduirea de către Turcia a reuniunii Trilateralei.

„Ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit Preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan pentru găzduirea de către Turcia a reuniunii Trilateralei, inclusiv în contextul marcării celor 10 ani de la crearea, la iniţiativa României, a acestui format. Şeful diplomaţiei române a subliniat valoarea adăugată a dialogului Trilateral, dobândită în timp, şi a prezentat evaluările ţării noastre cu privire la subiectele de interes comun discutate pe parcursul consultărilor de la Istanbul. Discuţiile s-au concentrat pe mediul de securitate”, a transmis MAE.

Marea Neagră este o importantă cale de transport pentru mărfuri

De asemenea, șeful diplomației române a subliniat cu această ocazie și faptul că Marea Neagră este „o importantă cale de transport pentru mărfuri”, inclusiv din Ucraina, fiind necesară o „cooperare apropiată a statelor riverane şi aliate pentru asigurarea transportului şi a securității navelor”.

„Preşedintele turc a exprimat apreciere pentru modul în care România, respectiv Polonia au gestionat situaţia umanitară provocată de agresiunea rusă, în acest cadru ministrul român de externe prezentând eforturile depuse de România în favoarea refugiaţilor ucraineni care au intrat în ţara noastră.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru rolul Turciei ca stat riveran la Marea Neagră, ţinând cont şi de faptul că Marea Neagră este o importantă cale de transport pentru mărfuri, inclusiv din Ucraina, fiind necesară o cooperare apropiată a statelor riverane şi aliate pentru asigurarea transportului şi a securităţii navelor, inclusiv în ceea ce priveşte riscul indus de minele în derivă. În acest cadru, ministrul s-a referit la eforturile de a sprijini exportul cerealelor ucrainene prin porturile dunărene şi prin portul Constanţa.  Preşedintele Erdoğan a informat la rândul său despre demersurile diplomatice turce pentru asigurarea transportului de cereale din Ucraina”, a transmis MAE.

Potrivit comunicatului transmis de MAE, Bogdan Aurescu și-a exprimat speranța în privința faptului că actualele negocieri vor duce la un rezultat pozitiv.

„A prezentat, în acest cadru, elementele rezultate din discuţiile recente cu omologii suedez şi finlandez şi a exprimat speranţa că procesul de negocieri în curs va duce la un rezultat pozitiv. La rândul său, Preşedintele Turciei a prezentat pe larg poziţia ţării sale faţă de acest dosar. Totodată, ministrul român a exprimat interesul deosebit pentru continuarea şi aprofundarea cooperării în cadrul Trilateral România – Polonia – Turcia, aspect de relevanţă strategică, mai ales în actualul context de securitate şi al sprijinului celor trei state pentru Ucraina, Preşedintele Erdoğan considerând că formatul a dobândit o bază strategică foarte amplă”, este scris în comunicat.

Președintele Turciei și-a exprimat deplina apreciere pentru relația cu țara noastră

La rândul său, președintele Turciei și-a exprimat „deplina apreciere” pentru relația cu țara noastră şi a evocat obiectivul de stabilire a mecanismului ședinței comune a celor două guverne.

„Preşedintele Turciei a exprimat deplina apreciere pentru relaţia cu România şi a evocat obiectivul de stabilire a mecanismului şedinţei comune a celor două guverne / Consiliu de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, de natură a stimula dezvoltarea Parteneriatului Strategic. Şeful diplomaţiei române a evocat dialogul bilateral consistent şi cooperarea într-o serie de domenii sectoriale – aspecte reliefate, cel mai recent, cu ocazia ultimei sesiuni a Comisiei Mixte interguvernamentale pentru cooperare economică şi tehnică (JEC), care a prilejuit discuţii aprofundate, inclusiv la nivelul comunităţii de afaceri din ambele ţări, precum şi stabilirea unor direcţii concrete de acţiune pe multiple paliere. La rândul său, Preşedintele Erdoğan a apreciat rezultatele JEC şi creşterea constantă a schimburilor comerciale – peste 8,6 miliarde de dolari în 2021 – şi a punctat potenţialul de creştere în continuare a acestora”, a completat MAE în comunicat.