Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, pentru CNN, despre amenințările făcute de președintele rus Vladimir Putin cu privire la folosirea armei nucleare dacă Rusia ar fi amenințată. Șeful diplomației române a spus că amenințările sunt inadmisibile și trebuie să fie condamnate cu fermitate.

Amenințările Rusiei sunt inadmisibile

Ministrul de Externe a fost întrebat dacă asistăm la o escaladare a amenințărilor privind folosirea armei nucleare în cazul în care Putin și-ar simți țara amenințată, Rusia retrăgându-se din Tratatul privind armele New Start și spunând acum că va consolida triada nucleară a Rusiei.

„Acestea nu sunt amenințări noi, pentru că, după cum vă amintiți, Rusia încă de la începutul războiului din Ucraina menționa astfel de posibilități de utilizare a armelor nucleare. De fiecare dată, au fost întâmpinate cu o condamnare foarte fermă și asta trebuie să facem și acum, pentru că Rusia, chiar dacă se află în război împotriva Ucrainei, este membru permanent al Consiliului de Securitate și are responsabilități speciale, ca „proprietar” al armelor nucleare.

Așadar, acest tip de amenințări sunt inadmisibile și trebuie să fie condamnate cu fermitate. În același timp, am mai văzut anterior astfel de amenințări, care nu au fost urmate de niciun fel de acțiune. Ar trebui să știm și suntem capabili să știm, în calitate de Alianță, și vorbesc în numele NATO în acest moment, că putem detecta ori de câte ori există o anumită pregătire pentru utilizarea armelor nucleare.

Deci, deocamdată, este vorba de retorică. Cred că acest lucru vine în momentul în care se marchează comemorarea unui an de la începutul războiului din Ucraina și Rusia nu are niciun fel de rezultate. Dimpotrivă. Și cred că este un fel de „nevoie” a oficialilor ruși, inclusiv a președintelui Putin și a altor aliați ai domnului Putin, de a menționa astfel de lucruri, care creează multă emoție la nivel internațional”, a spus Bogdan Aurescu.

Este responsabilitatea oricărui stat din lume să sprijine Ucraina

Întrebat, în continuare, cât de îngrijorat este de faptul că relația bilaterală între China și Rusia va depăși simpla cooperare economică și va trece, poate, la livrări de arme și muniții pentru războiul purtat de Rusia, șeful MAE a spus că este extrem de important ca Beijingul și orice alt actor din lume să rămână neutru în ceea ce privește acest conflict și să nu ajute agresorul, care este Rusia.

„Dimpotrivă, este responsabilitatea oricărui stat din lume să sprijine Ucraina. Acesta este motivul pentru care mă îndrept spre New York, pentru evenimentele dedicate comemorării unui an de la începutul războiului din Ucraina, pentru dezbaterile din Consiliul de Securitate și pentru dezbaterea din Adunarea Generală, unde ar trebui să adoptăm, sperăm cu o largă majoritate, o rezoluție privind pacea cuprinzătoare, durabilă și dreaptă în Ucraina.

Cred că este important ca toate statele membre ale Organizației Națiunilor Unite, ale organizației internaționale”, a mai spus Bogdan Aurescu.