“Dacă împotriva vreunui demnitar numit prin decizie a primului ministru parchetul declanşează urmărirea penală, imediat va fi demis. Indiferent despre cine va fi vorba”, a spus Boc, care şi-a reafirmat decizia de a aplica politica de “toleranţă zero” faţă de orice act de corupţie sau evaziune fiscală.
“Guvernul şi-a asumat ca obiectiv propritar combaterea corupţiei şi evaziunii fiscale. Motivul este legat de faptul că evaziunea însemană mai puţini bani la bugetul de stat şi implicit mai puţini bani pentru investiţii, salarii, pensii, protecţie socială”, a spus Boc.
El a arătat că la mijlocul anului trecut au fost luate două decizii în acest sens. “A fost hotărârea CSAT prin care instituţiile publice cu atribuţii în domeniul combaterii evaziunii fiscale au fost corelate ca atribuţii şi mijloace de acţiune în comun. Şi a mai fost şi HG 54 pentru combaterea evaziunii fiscale şi semnele bune ale aplicării acesteia déjà au apărut”, a mai arătat premierul.
TVA-ul şi accizele au adus mai mulţi bani la buget
Astfel, a exemplificat Boc, în materie de TVA dacă vom compara semestrul doi al anului 2009 cu semestrul doi al anului 2010 se poate observa o diferenţă de încasări. Dacă în primul caz s-au încasat 17,2 miliarde lei, în a doua jumătate a anului trecut s-a ajuns la 22,8 miliarde lei. “Avem un plus de 5,6 miliarde lei, din acre 4,6 miliarde lei rezultă din majorarea TVA, dar există un milliard în plus ca urmare a aplicării actului normative”, a spus Boc.
El a mai arătat că diferenţe apar şi în cazul accizelor şi a comparat semestrul unu al anului 2010 cu semestrul doi al aceluiaşi an. Astfel, dacă în prima jumătate a anului trecut s-au încasat din accize6,7 miliarde lei, în cea de-a doua parte a anului s-au încasat 9,5 miliarde lei. “Avem un plus de 2,8 miliarde lei din care 0,2 miliarde lei provine din creşterea cotei accizei, iar restul este efectul măsurilor de combatere a evaziunii fiscal”, a arătat Boc.
Problema există de 20 ani, dar abia acum Guvernul a avut curajul de a dezmembra frăţia evazionistă din vămi
“Ce se întâmplă în vămile din România nu se întâmplă de ieri, este un mecanism perpetuat de zeci de ani, doar acest Guvern a avut curajul să acţioneze, a avut curajul de a dezmembra frăţia evazionistă din vămi. De aceea, solicit opoziţiei să aibă decenţa de a-şi reprima impulsurile politicianiste şi de a lăsa autorităţile  să-şi facă datoria”, a spus Boc.
El a arătat că nu are cunoştinţă ca în scandalul de la vămi să fie implicat numele vreunui membru PDL. “Această acţiune nu este îndreptată împotriva vreunui partid politic. Toţi cei care încalcă legea vor răspunde. Mi se pare imoral să faci vinovat un partid care are puterea politică să declanşeze acest război pe faţă şi direct. Aceste practice evazioniste există de 20 ani nimeni, dar n-a acţionat, însă acest Guvern a avut curajul să pună degetul pe rană”, a mai spus Boc.