Proiectul gazoductului Nabucco este destinat să asigure securitatea energetică în regiune şi la nivelul UE, în condiţiile economiei de piaţă şi fără presiuni politice, nefiind îndreptat împotriva vreunui stat, a afirmat, la Ankara, premierul Emil Boc, înainte de semnarea acordului Nabucco.

El a arătat, în discursul susţinut înaintea ceremoniei de semnare, că România susţine acest proiect, deoarece gazoductul va asigura securitatea energetică în regiune şi la nivelul Uniunii Europene.

Premierul a apreciat că energia, ca orice marfă, trebuie tranzacţionată în funcţie de principiile economiei de piaţă şi ferită de riscul presiunilor politice.

„Proiectul Nabucco nu este planificat a fi împotriva nimănui, ci este deschis tuturor, în beneficiul cetăţenilor europeni”, a adăugat Boc.

Iranul, din nou o problemă

Duminică, trimisul special pentru energie în Eurasia al SUA, Richard Morningstar, a declarat, la Ankara, că Rusia este liberă să participe la aprovizionarea gazoducutului Nabucco, iar statele implicate în proiect trebuie s-o accepte ca partener.

Oficialul american a reafirmat opoziţia SUA faţă de aprovizionarea Nabucco cu gaze naturale iraniene, după ce Turcia a anunţat că Iranul ar putea fi implicat în proiect.

Proiectul este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria – acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).

Nabucco – 3.296 km

Gazoductul urmează să transporte gaze extrase din Asia Centrală, prin Turcia, către Europa Centrală. Conducta va fi construită pe traseul Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria şi va avea o lungime totală de 3.296 kilometri.

Realizarea proiectului Nabucco va necesita investiţii în valoare totală estimată de aproape opt miliarde euro.

Capacitatea iniţială de transport a conductei este de 8 miliarde metri cubi/an şi este proiectată să crească la 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, până în 2020. Spre comparaţie, consumul anual de gaze al României este de 17-18 miliarde metri cubi.

Lucrările de construcţie urmează să înceapă în 2011, iar intrarea în funcţiune a conductei este preconizată pentru 2014.

SURSA: Mediafax

DETALII:

Citeşte şi DOSAR CAPITAL Online: Nabucco – implicaţii surprinzătoare la nivel global