Obiectivul acordului pe care îl încheiem a fost asigurarea stabilităţii macroeconomice în condiţiile crizei economice. Acest obiectiv a fost atins, a spus premierul Emil Boc.
"Obiectivul acordului cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială pe care îl încheiem a fost asigurare stabilităţii macroeconomice, în condiţiile crizei economice. Acest obiectiv a fost atins. România s-a încadrat în ţintele de deficit angajate. În 2010 a încheiat cu un deficit de 6,5%, sub nivelul de 6,8% convenit. Dacă România ar fi continuat în 2009 şi 2010 politicile şi deficitele structurale din 2008, ţara noastră ar fi ajuns în colaps economic. Pentru a evita colapsul economic am avut nevoie de măsuri dure, dar corecte, de restructurare a cheltuielilor şi limitare a deficitelor bugetare. Prin acordul cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială am evitat derapajele economice şi s-a asigurat stabilitatea macroeconomică", a arătat Boc.
Noul Acord este pe o durata de doi ani şi va avea un caracter preventiv. "Nu accesăm în mod direct bani, dar dacă va fi nevoie în condiţiile economiei de piaţă vom avea la dispoziţie bani pt a îi utiliza. Numai în caz de nevoie," a subliniat Boc.
Obiectivul noului Acord îl constituie creşterea economică, iar în cazul în care redresarea economică va crea suficient spaţiu fiscal, vom analiza în a doua jumătate a anului reducerea contribuţiilor sociale, a mai spus Boc.