Fondul a declarat într-un comunicat că guvernatorul băncii centrale mexicane Augustin Carstens se află într-o vizită la instituţia din Washington luni şi marţi în această săptămână pentru o serie de interviuri, în timp ce ministrul francez al finanţelor Christine Lagarde va vizita FMI miercuri şi joi.

Ambii se luptă pentru a-l înlocui pe Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat din funcţia de şef al FMI luna trecută după ce a fost acuzat de o cameristă de agresiune sexuală la un hotel din New York, acuzaţie pe care el o respinge.

Lagarde este considerată favorită, dar unii oficiali din ţările pieţelor emergente au cerut să se pună capăt tradiţiei de numire a unui european în fruntea creditorului de salvare mondial.

‘În ceea ce priveşte procesul de selecţie, deşi consiliul de administraţie poate alege un director general cu o majoritate de voturi, obiectivul boardului este de a-l numi pe directorul general prin consens la o întâlnire formală’, potrivit comunicatului purtătorului de cuvânt al FMI.

FMI a mai anunţat ca va publica declaraţiile candidaţilor în consiliul de administraţie pe site-ul său după întâlniri. De asemenea el a declarat că va anunţa selecţia finală a viitorului său director general printr-un comunicat de presă.
SURSA: Agerpres