Apneea în somn este o tulburare periculoasă, care afectează peste 22 de milioane de americani, dar de multe ori rămâne nediagnosticată.

Apneea în somn determină o persoană să înceteze să respire în timpul somnului și de sute de ori. Netratată, poate provoca somnolență extremă în timpul zilei, precum și o serie de afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, atac de cord, accident vascular cerebral, diabet și demență.

Se estimează că aproximativ 38.000 de americani mor anual în somn din cauza unui infarct sau a unui accident vascular cerebral din cauza apneei în somn.

Simptomele sindromului de apnee în somn

Simptomele includ sforăit puternic (dar nu toți cei care sforăie au apnee), pauze lungi de respirație, gâfâit sau sufocare în timpul somnului și somnolență în timpul zilei. Deoarece majoritatea acestor simptome apar în timpul somnului, majoritatea oamenilor nu le recunosc.

Un risc mai mare de apnee în somn îl au supraponderalii, fumătorii și cei care consumă mult alcool. Excesul de greutate, în special în jurul gâtului, exercită o presiune asupra căilor respiratorii, ceea ce poate cauza colapsul acestuia. Fumatul poate crește cantitatea de inflamație și retenție de lichide în căile respiratorii superioare.

Sursă foto: Dreamstime