Este vorba despre diabet, una dintre cauzele de orbire la nivel global pentru populația activă cuprinsă între 20-65 de ani.

În acest context, oftalmologul Adrian Găvănescu a explicat la Antena 3 ce este retinopatia diabetică şi cum poate fi tratată.

Una dintre cauzele de orbire la nivel global

„Retinoatia diabetică este o complicaţie inerentă ce apare în stadiile avansate ale diabetului. Pacientul poate să dezvolte aceste complicaţii care apar la nivelul stratului nervos din spatele ochiului nostru care tapetează spatele ochiului şi care duc într-un final la orbire.

Simptomele, din păcate, în primul stadiu al retinopatiei diabetice nu sunt evidente pentru pacient, adică doar un medic oftalmolog poate să spună că este o retinopatie diabetică incipientă, în stadiile în care apar modificări ale vaselor de sânge de la nivelul retinei, adică sunt nişte mici angioame, mici modificări ale vaselor de sânge care apar, lucruri pe care pacientul nu se sesizează.

Primul stadiu pe care pacientul îl sesizează este deja stadiul doi al retinopatiei, adică un edem macular, ceea ce înseamnă în limbajul pacienţilor, o ceaţă. Practic, vede o imagine aburită şi uneori, unele linii pe care ştim cu toţii că sunt drepte, tocurile de la uşi, stâlpii, încep să aibă uşoare modificări, uşoare ondulări.

Ca și orice altă afecțiune pe care o lăsăm și o ignorăm, avansează, devine din ce în ce mai gravă și afectează destul de mult vederea pacientului, în unele stadii în care apar exudate care este un următor pas în retinopatia diabetică.

Exudate, microhemoragii la nivelul retinei, unele din aceste modificări, exudatele nu mai pot fi tratate, nu mai pot fi anulate de tratamentele pe care le face pacientul după ce s-au instalat aceste modificări de la nivelul retinei, de aceea este foarte important pentru pacienți, să vină cel puțin o dată pe an la un control oftalomologic dacă știu că au diabet.

Majoritatea pacienţilor cu diabet fac şi dezvoltă acest edem. De controlat îl putem controla prin faptul că avem o mai mare grijă de ce mâncăm, ce tratament ne-a prescris diabetologul şi să îl urmăm cum trebuie, ce fel de nutriţie a fost prescrisă de către nutriţionist şi să o urmăm ca atare. Dacă totuşi apar aceste modificări, în cadrul oftalmologiei au apărut noi tratamente care adresează exact acest simptom al edemului al acestei ceţi. Sunt gratuite cu un bilet de trimitere de la medicul de familie, o reţetă gratuită de la medicul oftalmolog.

Sunt injecţii care se fac în ochi cu anumită substanţă care de câteva luni a fost aprobată şi în România şi acest edem macular diabetic este anulat în cele mai multe cazuri, sau micşorat. Sunt înfricoşător, dar nu este. Este un ac extrem nedureros.

În oftalmologie sunt folosite picături de ansestezic înainte de această injecţie în ochi şi practic, pacientul nu simte nici măcar acea mică pişcătură. Tratamentul se face de medicul oftalmolog, spaţiu care trebuie să fie steril cu pregătire preoperatorie adecvată.

Cam toţi după 35 de ani, unii mai devreme, alţii mai târziu, după 35 cam începem să avem nevoie de un ochelar de aproape, de citit. Faptul că avansăm în vârstă este un proces fiziologic normal şi majoritatea dintre noi vom avea nevoie de un ochelar de distanţă, după 55, 60 de ani. Deci, faptul că avem ochelari sau nu, nu influenţează foarte mult acest edem macular din cauza diabetului, ci este un element în plus. Acesta este un proces fiziologic normal pe care, indiferent dacă avem sau nu diabet, cam toţi o să ajungem să purtăm ochelari, sau lentile de contact. Trebuie să ne bucurăm de fiecare etapă a vieţii, cu minusurile şi plusurile care apar”, a transmis dr. Adrian Găvănescu, conform antena3.ro

1 din 10 români are diabet zaharat

În perioada iulie – august 2020, Forumul Român de Diabet a comisionat ISense Solutions să deruleze un studiu sociologic despre percepțiile românilor cu privire la diabetul zaharat tip 2, una din cele mai grave și răspândite afecțiuni din România, conform arpim.ro

La îngrijorările legate de incidența și complicațiile diabetului zaharat s-a adăugat și impactul recent al pandemiei asupra persoanelor cu diabet zaharat: acestea sunt mai predispuse la a face forme mai severe ale COVID-19 din cauza fluctuațiilor glicemice (hiperglicemia poate favoriza înmulțirea virusului) și a prezenței complicațiilor diabetului zaharat.

10% dintre pacienții cu diabet zaharat și Covid-19 decedează într-o săptămână de la internarea în spital, iar 20% au nevoie de un ventilator pentru a respira, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Nantes.

„Rezultatele acestui studiu arată, în primul rând, că în România populația nu conștientizează gravitatea diabetului zaharat tip 2 și cât de importantă este prevenția. În absența informării corecte cu privire la cauze și măsuri de prevenție ale bolii dar și ale complicațiilor acesteia, diabetul zaharat va fi în continuare cea mai răspândită boală cronică”, a precizat Prof. Univ. Dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.