Pandemia nu a fost singura veste proastă pentru România în 2020. Pe lângă aceasta, anul trecut s-au înregistrat și cele mai multe decese în țara noastră din cauza cancerului. Cele două probleme au legătură între ele pentru că mulți pacienți au au rămas fără medicii curanți, în spitalele transformate în spitale COVID, iar accesul la tratamente a fost întârziat.

Un alt aspect la fel de grav este și faptul că numărul celor diagnosticați a scăzut cu o cincime. Acest lucru s-a datorat faptului că mulți nu s-au prezentat rapid la investigații imediat ce au avut primele simptome.

De altfel, această problemă a pacienților bolnavi de cancer a fost semnalată în multe țări din Europa de către reprezentanții OMS. Aceștia consideră că impactul pandemiei de COVID-19 asupra tratamentului cancerului este „catastrofal”, atrăgând atenţia asupra întreruperilor în funcţionarea serviciilor oncologice într-o treime dintre ţările din zonă.

Conform datelor OMS, dintre cele 53 de state membre din zonă (inclusiv câteva din Asia Centrală), una din trei ţări şi-a întrerupt parţial sau total serviciile oncologice din cauza mobilizării contra pandemiei şi a restricţiilor de călătorie.

Unele decizii luate în pandemie au afectat actul medical

Sute de pacienți din România cu diverse tipuri de cancer au fost nevoiți să stea ore în șir în picioare, în multe centre oncologice. Din cauza noile protocoale de siguranță, obligatorii înainte de orice ședința de radio sau chimioterapie, au fost îngreunate de lipsa de organizare.​

„Au fost niște decizii care clar au afectat actul medical. Pacienți care aveau forme de cancer care aveau nevoie de intervenție chirurgicală n-au putut să facă acest lucru, pentru că spitalele au fost închise și managerii au considerat că multe dintre ele nu sunt urgențe. Perioada în care ei trebuiau să se transfere în alte spitale, la alți medici a durat mai mult decât perioada în care aveau controlul”, spune Radu Gănescu, președintele Asociația C.O.P.A.C..

„Este foarte important să facem aceste controale, pentru că altfel pot să apară recidive, pot să apară metastaze care rămân necunoscute, netratate. Poate deveni letal”, declară Prof. dr. Tudor Ciuleanu, medic oncolog, după cum transmite stirileprotv.ro.