Dinspre Banca Nationala vin semne ca se doreste inasprirea conditiilor de acordare a creditelor pentru cumpararea unei case. Tam-nesam, saptamana trecuta, un oficial BNR declara ca pretul caselor in Romania e prea mare si ar putea sa scada puternic in perioada urmatoare. O astfel de declaratie poate bulversa piata, dar pare sa fie doar patul germinativ pentru viitoare masuri restrictive.

Ce experti imobiliari lucreaza la Banca Nationala, care au cugetat adanc si au stabilit ca sunt scumpe casele, mai ales in nordul Bucurestiului? Nu vom sti niciodata. Cel mai probabil s-au facut niste extrapolari, adica, daca in tarile care au intrat deja in UE au existat si scaderi de preturi la case, de ce n-ar exista si la noi? Teoretic, ar fi posibil. Singura diferenta este ca in tarile pe care le-au studiat cei de la BNR, inainte de aderare, s-a construit in draci. La noi, de-abia acum incep marile investitii imobiliare. Preturile vor scadea, asa cum se teme Banca Nationala, doar cand oferta va fi mai mare decat cererea. In Romania, acel moment nu pare sa fie prea aproape. De fapt, prin astfel de declaratii, BNR incearca sa-si justifice politica in domeniul creditarii. Consumul a crescut prea repede in ultimii ani si asta risca sa apese prea tare asupra inflatiei si deficitului de cont curent (prin stimularea importurilor). Banca Nationala a procedat corect incercand sa descurajeze creditul de consum. Dar a gresit si in tintirea inflatiei si in politica de curs in ultimii doi ani. Acum, banca centrala vrea sa devina mai catolica decat Papa si pune tunurile pe creditul ipotecar. Face iarasi o greseala. Sugrumand investitiile imobiliare, BNR nu scade nici deficitul de cont curent si nici nu-i va fi mai usor sa atinga tinta de inflatie. Dar, aproape sigur, poate sa reduca ritmul cresterii economice. Guvernul nu comenteaza, merge pe mana guvernatorului BNR. E drept ca, de multe ori dupa 1990, carma a fost tinuta pe directia corecta nu din Palatul Victoria, ci din birourile din Lipscani.

Dar nimeni nu e infailibil. Guvernatorul Mugur Isarescu s-a dovedit in toti acesti ani un excelent echilibrist. Ba, chiar si un iluzionist. Ascundea cate un obiect de nu-l mai gasea decat guvernarea urmatoare. Dar politica de inhibare a creditului ipotecar ar putea fi o mare greseala. Oricata competenta ar exista la BNR, pretul caselor nu va putea fi anuntat, ca si cursul euro-leu. Atata timp cat a avut de-a face cu guverne centraliste, Banca Nationala a jucat rolul reformistului asuprit. Pe masura ce piata, vrand-nevrand, se liberalizeaza, deciziile bancii centrale devin tot mai discutabile. Nu neaparat criticabile, dar cu siguranta demne de a fi dezbatute.

“Oricata competenta ar exista la BNR, pretul caselor nu va putea fi anuntat, ca si cursul euro-leu.”