BNR vine cu prima reacție în cazul Viorica Dăncilă. Este oficial: Dăncilă, consilieră la BNR! Deși nu s-a făcut remarcată, în perioada în care a condus Guvernul, prin cunoștințele sale monetare și financiare, fosta președintă a PSD a reușit să obțină o slujbă foarte bănoasă.

Remarcată mai ales din cauza deselor gafe pe care le-a făcut la Palatul Victoria, Viorica Dăncilă va da, începând cu data de 1 iunie, sfaturi instituției conduse de cel mai longeviv guvernator de banca centrală din lume.

Este oficial: Dăncilă, consiliera lui Mugur Isărescu! Va avea între preocupări energia verde

Dăncilă nu e consiliera Guvernatorului, ci unul din consultanții din Departamentul Energie Verde, unul din cele 5 departamente care formează Comitetul de trecere la Euro.

La Departamentul de Geopolitică va fi adus Ioan Mircea Pașcu, fost vicepreședinte al Parlamentului European, a spus marți pentru HotNews.ro Adrian Vasilescu, consilier de strategie în BNR.

”BNR este preocupată de înaintarea României către zona Euro. În această privință, BNR face eforturi de 12 ani, când am înființat Comitetul de trecere la Euro. Acum am intrat într-o fază nouă. Va fi nevoie de contacte directe și permanente cu Parlamentul European, cu Comisia Europeană și cu cabinete din zona euro. Pentru aceste întâlniri BNR a organizat 5 departamente care se vor ocupa pregătirea pentru intrarea în zona Euro.

Aceste departamente vor fi Departamentul Euro (coordonator), Departamentul Economiei Reale, Departamentul Bănci Centrale, Departamentul Monede Digitale și Departamentul Economie Verde. Pentru toate aceste departamente se fac angajări.

Dăncilă nu e consiliera Guvernatorului

Doamnei Dăncilă i-a fost semnat vineri contractul. Dânsa nu e consiliera Guvernatorului ci este consultant în Departamentul Economie Verde. Pentru că finanțările pentru economia verde vor forma o categorie specială în bătălia în intrarea în zona Euro.

D-na Dăncilă a fost parlamentar, are blazon de fost premier, a avut relații speciale cu ecologiștii din Parlamentul European. Mai spun ceva: va fi angajat și Ioan Mircea Pașcu, fostul vicepreședinte al Parlamentului European, consultant pentru viitorul Departament de Geopolitică.”, a declarat Adrian Vasilescu, potrivit sursei citate.

Fostul premier PSD va ocupa funcţia de Consutant pe Strategia de Sustenabilitate şi Energie Verde la Banca Naţională Română. Dăncilă a fost angajată în 15 mai, iar salariul său net va fi de circa 10.000 de lei lunar, potrivit informațiilor g4media.ro.

Pentru a se angaja în corpul consultanților, din care mai fac parte circa 20 de persoane, Dăncilă a depus un dosar și a susținut un interviu.

Absolventă a Facultății Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi

Viorica Dăncilă este absolventa Facultății Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi de la Institutul de Petrol şi Gaze. Ulterior, a terminat și un master în Spațiul Public European la SNSPA, potrivit sursei citate.

De remarcat că Viorica Dăncilă l-a susținut pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la șefia BNR în 2019, în ciuda faptului că Liviu Dragnea voia instalarea unei alte conduceri la banca centrală.

De asemenea, în scandalul repatrierii rezervei de aur a BNR, Dăncilă a semnat un punct de vedere al guvernului în care arăta că orice modificare a statului BNR – ceea ce era cazul cu legea promovată de Liviu Dragnea – trebuie avizată de Banca Centrală Europeană, arată sursa citată.

Pe de altă parte, tot Dăncilă a semnat celebra OUG 114 din 201, care a introdus suprataxarea sistemului bancar, o măsură criticată dur la acel moment de conducerea BNR.