Banca Naţională a României (BNR) a plătit în aprilie, pentru prima dată în ultimii nouă ani, impozit pe profit, pe fondul unor câştiguri semnificative în ultimele două trimestre, care au contribuit la stingerea pierderii rămasă neacoperită din perioada anterioară.

„BNR nu numai că şi-a acoperit toată pierderea acumulată în ultimii ani, dar în aprilie, după nouă ani, e prima dată când am plătit impozit pe profit la bugetul de stat. Profit facem de câţiva ani, însă cu profitul înregistrat acopeream piederile din perioada când BNR a trebuit să facă sterilizările mari”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX.

În perioada 2001-2006 BNR a înregistrat pierdere, iar până în 2004, inclusiv, pierderea a fost acoperită din câştiguri nete din reevaluarea activelor şi pasivelor în valută. Profitul din anul 2007 a fost folosit pentru acoperirea pierderilor din anii anteriori.

„Începând din toamna anului trecut, trimestrul IV şi trimestrul I din acest an, profiturile au fost foarte mari. Noi ne aşteptam ca pe la sfârşitul anului 2009 să trecem pe profit impozabil. Legea nu ne permite să plătim impozit pe profit până nu acopeream pierderile pe anii anteriori (…) Cu câteva trimestre înainte au fost acoperite pierderile, ceea ce a mai rămas din pierderile de anii trecuţi, şi în aprilie 2009 am plătit pentru prima dată, din 2001, impozit pe profit. În trimestrul IV 2008 şi trimestrul I 2009 profitul e chiar semnificativ”, a explicat guvernatorul BNR.

Banca centrală a obţinut în 2007 un profit net de 458,46 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de 4,33 miliarde de lei în anul anterior, potrivit raportului anual publicat de BNR.

Situaţiile financiare ale BNR sunt întocmite conform principiilor şi regulilor contabile prevăzute de standardele internaţionale de contabilitate, aplicabile băncilor centrale, recunoscute de Banca Centrală Europeană.

Banca este scutită de la plata impozitului pe profit, dar, conform legislaţiei, virează la bugetul de stat o cotă de 80% din veniturile nete rămase după acoperirea cheltuielilor exerciţiului financiar şi a pierderii exerciţiilor precedente rămase neacoperite din alte surse.

În raportul pentru 2007, BNR nota că profitul realizat în acel an a fost repartizat integral pentru a acoperi pierderea reportată din anii anteriori, marcându-se astfel începutul ciclului de recuperare a pierderilor înregistrate în anii 2005 şi 2006, când diferenţele din reevaluarea activelor nu au mai adus câştiguri băncii centrale, pe fondul aprecierii monedei naţionale.

SURSA: Mediafax