Construcţia primei facilităţi de testare a BMW în Europa Centrală şi de Est va crea mai multe sute de locuri de muncă în Cehia, ţară unde costurile sunt mult mai mici decât în Germania. Noul circuit de testare ar urma să demareze operaţiunile la începutul următorului deceniu, a informat BMW. Grupul german a precizat că actualele sale facilităţi din apropiere de sediul central de la Munchen, precum şi cele din Franţa şi Suedia, nu mai sunt suficiente pentru a realiza testele în creştere realizate cu vehiculele autonome.

Grupul BMW, care pe lângă marca având acelaşi nume deţine şi mărcile Rolls-Royce şi MINI, intenţionează să lanseze primul său model autonom iNEXT în anul 2021 şi în acest sens s-a aliat cu Intel, Mobileye, Delphi, Continental, Fiat şi Chrysler pentru a dezvolta o piaţă pentru vehiculele fără şofer. În plus, BMW vrea să îşi extindă oferta de vehicule electrice până la 25 de modele în anul 2025, dintre care jumătate ar urma să fie vehicule complet electrice.

"Astăzi suntem în pragul automobilelor autonome. Aceasta presupune investiţii masive în viitorul nostru", a declarat responsabilul cu proprietăţile imobiliare la BMW, Herbert Grebenc.

Potrivit acestuia, pe circuitul construit pe o suprafaţă de 500 de hectare la Sokolov, în apropiere de graniţa Cehiei cu Germania, o zonă aleasă dinte 82 de locaţii potenţiale, vor fi testate sisteme destinate să asiste şoferul, precum şi sisteme de frânare.

Datele statistice publicate recent de Asociaţia Industriei Auto din Cehia arată că, în acest an, constructorii auto din Cehia ar urma să producă un număr record de 1,4 milioane de vehicule, cu aproape 50.000 de unităţi mai mult decât în 2016. Industria auto este unul din principalele motoare ale economiei Cehiei. Pe lângă cele trei uzine de asamblare Skoda, Cehia mai găzduieşte uzine de asamblare ale Hyundai Motor Co şi TPCA, o societate mixtă între Toyota Motor Corp şi PSA Peugeot Citroën.

SURSA: Agerpres