Cele mai mari bănci din Europa, profituri cumulate de peste 100 de miliarde de euro

Profitul net combinat al celor mai mari 20 de bănci din Europa continentală, care și-au raportat rezultatele pentru anul 2023, a înregistrat o creștere până la 103 miliarde de euro, de la 78 miliarde de euro în 2022.

Datele furnizate de Bloomberg arată că trei sferturi dintre băncile incluse în acest grup au înregistrat anul trecut cele mai mari profituri din istoria lor.

Această creștere a profitabilității a permis băncilor să mărească dividendele și să ofere recompense mai mari investitorilor. Acest lucru a condus la o creștere a valorii acțiunilor lor. Un index bursier care reflectă acțiunile băncilor a înregistrat anul trecut o creștere de aproximativ 20%. Deși este posibil să fie dificil de repetat o creștere semnificativă a profiturilor în acest an, multe bănci sunt optimiste că vor reuși să își mențină creșterea, în special datorită veniturilor crescute din comisioane.

Este important de menționat că grupul de bănci analizat de Bloomberg nu include UBS Group AG. Gigantul bancar elvețian a raportat un profit de 29 miliarde de dolari anul trecut, beneficiind de preluarea rivalului său, Credit Suisse.

Și băncile din România trec printr-o perioadă bună

Soliditatea sectorului bancar, abordarea eficientă a problemelor de lichiditate ale clienților, consolidarea creditării pe baze durabile, accelerarea digitalizării și o creștere semnificativă a economisirii sunt punctele forte ale sectorului bancar din România, conform unei note emise de Federația Bancară Europeană.

În cursul anului 2023, rata creditelor neperformante raportate în sistemul bancar românesc a atins un minim istoric de la introducerea metodologiei Autorității Bancare Europene (ABE) pentru calculul acestui indicator în 2014, conform unei note transmise de Banca Națională a României (BNR).

Sectorul bancar din România a continuat să-și îmbunătățească condiția financiară, în ciuda provocărilor create de contextul macroeconomic și geopolitic dificil din 2023, potrivit unei note emise de Banca Națională a României (BNR).

Indicatorii de solvabilitate au rămas peste cerințele prudențiale aplicabile. Aceștia au înregistrat o valoare superioară mediei europene, respectiv 22,3%, comparativ cu media UE de 19,9% în septembrie 2023.

De asemenea, lichiditatea s-a îmbunătățit față de anul 2022, Aceasta s-a poziționat, de asemenea, peste valorile caracteristice sectorului bancar din UE. Indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate (LCR – Liquidity Coverage Ratio) a înregistrat o creștere semnificativă (281% la finele anului 2023, față de 209% în 2022). A depășit cu mult limitele reglementate (100%) și media europeană (160,7% în septembrie 2023, ultima dată disponibilă).

Raportul dintre credite și depozite se menține la un nivel optim

Raportul dintre credite și depozite continuă să se mențină la un nivel optim, de 67,8% în decembrie 2023. Indicatorii utilizați pentru evaluarea calității creditelor acordate au înregistrat, de asemenea, o evoluție pozitivă, în ciuda influențelor semnificative asupra capacității de plată a debitorilor.

Rata creditelor neperformante (2,3% în decembrie 2023) și gradul de acoperire cu provizioane (65,5% în decembrie 2023) plasează sectorul bancar românesc într-o categorie de risc scăzut la nivelul Uniunii Europene.

Prin reducerea înregistrată în cursul anului 2023, rata creditelor neperformante raportate la nivelul sistemului bancar românesc a atins un minim istoric de la implementarea metodologiei Autorității Bancare Europene (ABE) pentru determinarea acestui indicator în 2014.

Profitabilitatea sectorului bancar a continuat să se întărească. Indicatorii referitori la eficiența utilizării capitalurilor și a activelor au fost de 20,4% (ROE) și respectiv de 1,8% (ROA) la sfârșitul anului 2023. Aceștia au depășit, astfel, nivelurile din anul precedent (16,4%, respectiv 1,5%, în decembrie 2022).