Bulgaria va organiza noi alegeri în primăvară

Ultima încercare de formare a unui nou guvern la Sofia a eşuat marţi, ceea ce impune organizarea unor noi alegeri în Bulgaria, la primăvară, transmite agenția France Presse.

Fostul premier Boiko Borisov nu a reuşit să formeze o coaliţie, deşi partidul său conservator, GERB, s-a clasat pe primul loc la scrutinul parlamentar anticipat din 2 octombrie, al patrulea din 2021 până acum. Nici încercările altor partide de a se alia pentru alcătuirea unei majorităţi nu au fost încununate de succes.

„Nu s-a putut găsi nicio soluţie de rezolvare a crizei politice. Ne îndreptăm deci spre noi alegeri”, a declarat preşedintele Rumen Radev, după ce şi socialiştii au renunţat la eforturile de compromis.

Nu există așteptări mari în privința noilor alegeri

Şeful statului urmează să anunţe în zilele următoare dizolvarea parlamentului, înainte de organizarea alegerilor, care nu vor putea avea loc mai devreme de 2 aprilie, a precizat Comisia Electorală. Dar purtătorul de cuvânt al comisiei, Tsvetozar Tomov, a declarat că data ar putea fi amânată până la 23 aprilie, pentru a permite mai mult timp de pregătire.

Potrivit sursei citate, analiştii anticipează că rezultatul va fi similar: nicio majoritate stabilă şi perspectiva ca bulgarii să fie chemaţi din nou la urne în toamnă.

În octombrie, partidul fostului premier Boiko Borisov l-a propus pe novicele politic Nikolai Gabrovski pentru funcția de prim-ministru, după ce a ieșit primul în alegeri. Însă Gabrovski, un neurochirurg în vârstă de 51 de ani, și cabinetul tehnocrat propus de acesta nu au putut obține decât sprijinul a 113 legislatori din cei 238 prezenți, zădărnicind astfel majoritatea simplă necesară.

Problemele se țin lanț în Bulgaria

Cu excepţia celor câteva luni din anul 2022, atunci când Bulgaria a avut un guvern reformator condus de Kiril Petkov, fost om de afaceri cu studii la Harvard, la Sofia s-au succedat de doi ani mai multe cabinete interimare, iar principalele proiecte de legi sunt în continuare blocate.

În acest context, fondurile europene din planul de relansare după pandemia de coronavirus sunt absorbite cu greutate, AFP apreciind, de asemenea, că trecerea Bulgariei la euro, preconizată pentru anul 2024 pare tot mai greu de realizat.