În legătură cu acest subiect, ministrul de Inrerne Lucian Bode spune că Karl Nehammer are un interes electoral pentru a anunța asemenea măsuri. Pe 29 ianuarie vor avea loc alegeri în Austria.

Ce urmărește, de fapt, Austria?

Mai mult, Austria trebuie să îi dovedească Uniunii Europene că încearcă să găsească soluții, după ce a blocat aderarea României la Spațiul Schengen.

”Acum, în ceea ce privește propunerea care se discută în spațiul public, și cu mai cu seamă acum, în ocazia acestei vizite de a construi un gard între frontiera în frontiera terestră între Bulgaria și Turcia, în opinia mea, chiar dacă se consideră cea mai non-violentă metodă de protejare a frontierelor, practic, prin construirea acestui gard, noi limităm efectele migrației, fără un impact asupra cauzelor acestui fenomen.”, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode, potrivit PRO TV.

Posibilitatea ca România să construiască un gard la graniță

Totodată, Lucian Bode spus și dacă există vreo posibilitate ca acest gard să fie construit și la granițele României.

”Nu. România gestionează cu succes 2070 de kilometri de frontieră externă a Uniunii Europene. În nici un moment nu s-a pus problema din partea Austriei sau altui altui stat, ca România să treacă la această metodă de protejare a frontierelor, și anume construirea unui gard între România și Serbia sau între România și Moldova sau Ucraina.”, a mai spus Lucian Bode.

Bogdan Aurescu nu crede că vizita lui Nehammer va schimba ceva…

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, nu crede că vizita lui Nehammer în Bulgaria poate schimba ceva și a reamintit că șeful executivului austriac și-a reiterat opoziția față de extinderea Schengen chiar înainte de vizita de luni.

De asemenea, ministrul român a apreciat că Austria încearcă să „atenueze o anumită percepție legată de izolarea Austriei pe plan european în urma votului pe care l-a dat în decembrie”.

El a ținut să amintească discuțiile avute cu mai mulți reprezentanți ai statelor UE care ne susțin ferm și activ și care vor să susțină România să adere la spațiul Schengen.

„Toți acești miniștri de externe și, respectiv, de afaceri europene, susțin în mod foarte ferm, inclusiv prin demersuri făcute pe lângă Austria, aderarea României la spațiul Schengen”, a mai declarat Aurescu.