În locul lui Barack Obama, în cele două ţări va pleca secretarul de stat american John Kerry, a indicat preşedinţia americană.

Casa Albă a precizat că, în loc de patru ţări, liderul american va efectua doar două vizite – în Indonezia şi Brunei – deplasarea sa în regiune fiind prevăzută pentru 6 octombrie. În Indonezia, Barack Obama urmează să participe la summitul APEC (Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific) ce va avea loc în insula Bali.

În timpul preşedinţiei sale, Obama şi-a anulat de două ori vizitele în Asia. Prima dată în timpul campaniei pentru adoptarea legii privind reforma sistemului de sănătate, a doua oară din cauza unui dezastru ecologic, legat de un accident la o platformă de foraj în Golful Mexic.

În absenţa unui compromis între republicani şi democraţi, finanţarea aparatului de stat în SUA a încetat la 1 octombrie pentru prima oară în ultimii 17 ani. Multe instituţii publice şi-au suspendat activitatea luni la miezul nopţii. Sub ameninţarea de şomaj tehnic s-au trezit aproximativ 800.000 de funcţionari publici din Statele Unite

Sursa: Agerpres