Omul de afaceri Valer Blidar afirmă că a înfiinţat Banca Comercială Feroviară (BCF) din cauza „comportamentului neprietenos şi arogant” al băncilor străine care activează în România, unde solicită comisioane şi dobânzi mari, mult peste cele practicate de băncile-mamă.

„Scopul a fost acela de a oferi servicii de calitate şi pentru români. Noi am pornit pe acest drum din cauza comportamentului neprietenos şi arogant al băncilor străine, practicând comisioane şi dobânzi mari, mult peste cele practicate de băncile-mamă în ţările lor”, a spus Blidar, cu ocazia lansării ofertei de creditare a băncii, transmite corespondentul Mediafax.

Blidar, care ocupă şi poziţia de preşedinte la BCF, a spus că nu a avut niciodată credite la bănci, ca om de afaceri, ci doar depozite.

„Tot ce am făcut am făcut din surse proprii. Relaţia mea cu băncile a fost bună, pentru că eu am avut doar depozite, şi nu credite”, a spus Blidar.

La începutul lunii august, preşedintele Traian Băsescu a declarat, că în perioada 2007-2008 s-a înregistrat o creştere economică „bolnavă”, stimulată şi de băncile „care acum ţipă şi dau lecţii”, şi care arată o „obrăznicie a celor care au dezechilibrat bugetul României”.

„Eu n-o să apăr băncile, nici mie nu-mi place modul cum se derobează de orice răspundere pentru situaţia în care au adus România. Ei dădeau cu buletinul credite, ei erau avertizaţi de guvernator şi acum dau lecţii la televizor, ceea ce e tipul de obrăznicie al celor care au dezechilibrat bugetul României şi acum dau lecţii”, a mai spus şeful statului.

Referitor la perioada economică dificilă pe care o traversează şi sistemul bancar, Blidar a afirmat că BCF nu resimte criza economică, pentru că instituţia a fost înfiinţată chiar în timpul crizei şi nu deţine un portofoliu de credite neperformante, fiind în proces de dezvoltare şi extindere.

„Suntem în avantaj faţă de alte bănci. Creditele neperformante care apar în fiecare lună la unele bănci sunt mai mari decât veniturile”, a precizat Blidar.

SURSA: Mediafax