Este risc de blackout în România! Această variantă este luată în calcul după ce unul dintre cei mai mari furnizori de la noi din țară a spus ce se petrece chiar în acest moment. E.ON România a admis că nu mai poate încheia contracte noi pentru că nu se găsește energie şi nu le poate spune clienților ce preţuri vor avea.

„Trebuie să fie găsită o soluție repede, pentru că suntem deja în noiembrie. Pentru clienții noștri nu găsim energie în piață pentru anul viitor și nu putem să le spunem clienților noștri ce preț vor avea la energie electrică anul următor”, a spus șeful E.ON România, citat de Antena 3.

În opinia sa, predictibilitatea e importantă. Altfel, a continuat acesta, cum își poate face planurile o firmă care folosește energie electrică la producție, planuri de investiții, de finanțare, de angajare, dacă nu-și cunosc prețul la energie electrică?

România va fi nevoită să importe energie electrică

„Sper să avem o soluție curând”, a declarat Volker Raffel, directorul general al E.ON România.

Conform sursei citate, datele prezente într-un document transmis de Transelectrica arată că România ar putea trece printr-un blackout. Țara noastră va fi nevoită să importe energie electrică.

Potrivit unei discuții de la Bruxelles, până la finalul anului, România trebuie să închidă două grupuri de la Turceni și Rovinari, pentru că așa cere Comisia Europeană. România nu a fost în stare să negocieze pentru a le păstra.

Documentul oficial vorbește despre efectele acestei închideri. În cadrul acestuia se atrage atenția asupra unui risc de blackout, măcar parțial în țara noastră. De altfel, senatorul Daniel Zamfir a susținut în direct la TV că au existat discuții cu Transelectrica în ceea ce privește această problemă.

România ar putea trece printr-un blackout

Potrivit documentului transmis de Transelectrica, consumul de energie electrică pentru vârful de sarcină în iarna 2022-2023 este estimat la aproximativ 9000-9500 de megawați. În perioada de iarnă, respectiv în zilele în care nu sunt condiții pentru funcționarea centralelor cu surse regenerabile, la nivelul sistemului energetic național se pot produce maximum 7000 de megawați, asta înseamnă că România este nevoită să importe 2000-2500 de megawați.

Transelectrica atrage atenția că România nu are de unde să importe acești megawați, încă din luna august.

De altfel, despre pericolului unui blackout s-a mai vorbit și în septembrie. Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurenţiu Urluescu, a avertizat atunci că există un risc mare de apariție a blocajelor financiare în domeniul energiei. El a spus atunci că există riscul ca România să se confrunte cu un deficit de energie și gaze în piață.