Creșterea producției din surse regenerabile, în special din panouri solare, devine un element-cheie în asigurarea echilibrului energetic și evitarea unui blackout total.

Deși există provocări în sectorul hidro, planificarea preventivă și investițiile în regenerabile permit României să facă față cererii crescute din perioada caniculară fără riscuri majore, potrivit ministrului Energiei.

Producția de energie solară, la un nivel record

În contextul caniculei, consumul de energie electrică a crescut cu aproximativ 300 MWh în medie, potrivit Ministerului Energiei. Cu toate acestea, ministrul Bogdan Ivan a declarat, într-o intervenție la Digi24, că nu există motive de îngrijorare, întrucât producția de energie solară este la un nivel record.

El a explicat că, la momentul actual, peste 1.300 MWh sunt injectați în Sistemul Energetic Național din panouri fotovoltaice, ceea ce reprezintă aproximativ 22% din totalul producției naționale.

Această contribuție importantă din partea energiei solare ajută la echilibrarea sistemului, în condițiile în care sectorul hidro este afectat de un debit scăzut al Dunării.

„Din punct de vedere al dinamicii, modul în care este compusă producția de energie solară este la un nivel record. Chiar acum, când discutăm, peste 1300 de MWh sunt injectați în Sistemul Energetic Național doar din panouri solare, aproximativ 22% din producția României.

Un minus este într-adevăr în segmentul de energie produsă de hidrocentrale, care în mod normal poate să ajungă la 25-30% din totalul potențial al României. Astfel se compensează o parte semnificativă de energie”, a spus ministrul Energiei, Bogdan Ivan.

bogdan ivan
SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Ivan

Rezervă strategică din lacurile de acumulare

Ministrul a subliniat că, încă din primăvară, angajații Hidroelectrica au anticipat riscurile provocate de secetă și au gestionat resursele în mod eficient. Deși Dunărea are un debit scăzut în această perioadă, lacurile de acumulare interne din România sunt aproape pline, având un grad de umplere de circa 90%.

Această strategie asigură o rezervă importantă de apă pentru producerea de energie hidro în perioadele de vârf de consum, menținând stabilitatea sistemului energetic național.

România nu riscă un blackout, susțin autoritățile

În același context, Bogdan Ivan a declarat că autoritățile încearcă să limiteze pe cât posibil importurile de energie și că nu există niciun risc de blackout în România, spre deosebire de situațiile recente din Spania sau Portugalia.

Ministrul a precizat că pot exista incidente punctuale sau pene de curent izolate, dar nu se pune problema unei pene totale de energie electrică. El a subliniat că aceste întreruperi nu vor fi masive și nu trebuie confundate cu un colaps complet al sistemului energetic.

„Încercăm să limităm la maxim zona de importuri și trebuie să fie foarte clar pentru oameni. Da, pot să existe incidente punctuale, dar nu există situația de a avea un blackout în România, ca să fie foarte clar.

Există posibilitatea să avem pene de curent, dar nu unele masive și nu blackout, ca să fie foarte clar. Nu, nu există situația de a avea o pană totală de curent, așa cum s-a întâmplat în Spania și în Portugalia acum câteva luni de zile”, a mai spus Bogdan Ivan.