Stabilirea de relatii la distanta, care sa satisfaca cele mai pretentioase nevoi de business, este unul dintre argumentele care determina alegerea unei tehnologii de comunicare. Videoconferintele, de exemplu, sunt ceva obisnuit pentru marile companii. Solutiile de comunicare virtuala care sunt alese ajung de cele mai multe ori ca, prin complexitatea lor, sa echivaleze sau chiar sa depaseasca in eficienta clasicele intalniri fata-in-fata.

Compania 3M a inventat un dispozitiv care sa satisfaca cam toate cerintele unei teleconferinte sau prezentari de business. Este vorba despre Digital Wall Display, o tabla de scris interactiva, cu functii de retroproiector si de ecran digital. Acest instrument se monteaza pe perete si integreaza o serie de functii complexe audio-video cum ar fi: monitor, proiector, tabla de scris digitala, flip-chart, difuzor audio – toate inglobate intr-o singura unitate. S-a terminat cu configurarea proiectorului, hartiile de flip-chart si cautatul prelungitoarelor. Tot ceea ce ramane acum de facut este conectarea la o sursa de semnal, care poate fi laptop, computer, video sau DVD, si incepe “distractia”.
3M Digital Wall Display indeplineste trei functii importante. Sistemul de proiectie video/PC se realizeaza, foarte simplu, prin intermediul unui brat mobil incorporat in partea de sus a ecranului. Acest brat permite proiectia unei imagini de la o distanta de maximum 75 cm, oferind o luminozitate mult imbunatatita si o imagine clara pana la un unghi de 180 de grade. Folosit in modul “Tabla Alba”, 3M DWD poate fi utilizat pentru prezentari sau training. Pe suprafata alba se poate scrie sau desena cu ajutorul unor markere speciale si apoi imaginea de pe tabla, se poate imprima direct sau stoca intr-un computer.

Cel mai interesant mod de utilizare este acela de “Tabla Alba Digitala”. Practic, 3M DWD devine un imens touch-screen interactiv. Datorita complexitatii sistemului, informatia afisata poate fi accesata si modificata online, cu ajutorul unui stylus digital, de catre participantii aflati in locatii diferite. Mai exact, acest ecran permite desfasurarea in paralel a unei videoconferinte (e nevoie de o camera video) si a unei prezentari de proiect interactive, adica realizarea a ceea ce se numeste “data conference”.

Office gadgets

Evolutiile pe plan tehnologic sunt atent urmarite de oamenii de afaceri din Romania. Pentru a mentine o buna comunicare cu asociatii sau cu angajatii si pentru a detine mereu controlul asupra productiei, acestia sunt dispusi sa investeasca intre 500 si 3.500 de euro pe mini-PC-uri, telefoane mobile sau calculatoare portabile.Echipamentele sunt folosite atat in birouri, cat si in deplasari in strainatate. Astfel, birourile oamenilor de afaceri romani sunt deseori transformate in sali de sedinta, tocmai pentru a profita de aceste instrumente de lucru. Astfel, calculatorul sau panourile pe care se fac reprezentari grafice nu mai sunt o problema. De asemenea, sistemele de supraveghere aflate in sectiile de productie ale firmelor ofera oamenilor de afaceri posibilitatea de a urmari activitatea angajatilor fie din birou, fie din strainatate. “Cu ajutorul acestor sisteme si a calculatorului pot supraveghea de oriunde in lume – prin intermediul Internetului – sectiile de productie din firma. Cand sunt in strainatate, mi se trimit pe calculator rapoarte, referate si alte documente importante in afacerile mele”, a spus Nicolae Sota, director Kanami. Mini-PC-urile se afla printre cele mai noi instrumente achizitionate de oamenii de afaceri din Romania. Palm-ul este dotat cu programe care permit verificarea cotatiilor bursiere, a zborurilor si a legaturilor feroviare, starea vremii etc. Aparitia acestora face ca laptop-urile sa para in ochii oamenilor de afaceri prea mari si prea grele.

“Folosesc wall display-ul la calculul bugetului si este foarte util pentru ca poti sa faci corecturi si modificari chiar in timpul unei teleconferinte. Acest dispozitiv este de departe cel mai interesant instrument din biroul meu.”

Radu Octavian,

fondatorul grupului RTCProiectoare cu design PinifarinaNu mai e de ajuns sa fii doar performant, trebuie sa fii si frumos. Intr-adevar, ceea ce este frumos si destept se vinde mai bine. In acest sens, compania 3M a apelat la designerul italian Pininfarina, binecunoscut in industria automobilistica, si au nascocit o serie de retroproiectoare cu un design special. Pininfarina a imaginat pentru noile instrumente multimedia, linii sobre si intrigante, care confera un stil elegant. Designerul a reusit sa combine eficient forma estetica, cu tehnologia avansata si cu o utilizare practica.