Miliardarul filantrop american Bill Gates a estimat, într-un interviu acordat agenţiei japoneze de presă Kyodo, că soarta Jocurilor Olimpice de la Tokyo, programate în perioada 23 iulie-8 august 2021, depinde de progresele înregistrate în campania de vaccinare împotriva Covid-19 la nivel mondial, transmite Agerpres.

“Cred că, în următoarele luni, trebuie să urmărim progresele înregistrate (în distribuirea vaccinurilor)”, a declarat Gates, co-fondatorul gigantului informatic american Microsoft, adăugând: “Consider că este încă posibil, dacă lucrurile merg bine”.

Bill Gates: Facem tot posibilul ca vaccinurile să fie aprobate

“Dacă lucrurile nu merg bine, ar fi regretabil, însă facem tot posibilul pentru a ajuta ca aceste vaccinuri să fie aprobate şi să funcţioneze pentru întreaga lume”, a mai spus el.

Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo au fost programate în vara anului 2020, dar au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus. Mulţi oameni din Japonia, ţară aflată acum parţial în stare de urgenţă, rămân însă sceptici cu privire la găzduirea marelui eveniment sportiv, pe fondul unei recrudescenţe a infectărilor.

La începutul acestei luni, Bill Gates i-a spus premierului japonez Yoshihide Suga, în cursul unei discuţii telefonice, că găzduirea cu succes a Jocurilor Olimpice de vară din acest an ar transmite un mesaj puternic restului lumii.

Bill Gates şi soţia sa conduc Fundaţia Bill & Melinda Gates, care a contribuit cu 1,75 miliarde de dolari pentru sprijinirea cercetării, dezvoltării şi livrării tratamentelor pentru Covid-19, printre altele.

Jocurile Olimpice din 2024 merg însaă conform planului

Pe de altă parte, Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris vor merge înainte conform planificării, indiferent de soarta Jocurilor Olimpice de la Tokyo din această vară, în contextul actual al pandemiei de coronavirus, a anunţat Comitetul francez de organizare, citat de Reuters.

Săptămâna trecută, Japonia şi Comitetul Internaţional Olimpic au recomandat desfăşurarea JO în această vară, infirmând relatările mediei britanice privind concluzia privată a guvernului nipon că evenimentul ar trebui anulat.

”De la începutul acestei crize, lumea sportului se află în proces de adaptare. Bineînţeles, organizatorii Jocurilor de la Tokyo vor găzdui Olimpiada doar dacă vor fi întrunite condiţiile. Ei au lucrat cu diferite soluţii pentru a se adapta la contextul sanitar, cu sau fără fani, cu stabilirea testelor şi a unui sistem tip ‘bulă’. Totul a fost gândit astfel ca aceste Jocuri să fie ţinute la un nivel foarte ridicat de securitate sanitară”, a declarat pentru Tony Estanguet, şeful comitetului francez de organizare a JO 2024, pentru Le Monde.