Procentul populației globale care trăiește în sărăcie a crescut din cauza pandemiei. Raport al Fundației Bill și Melinda Gates

Liderilor mondiali i s-a cerut să investească pe termen lung în îmbunătățirea infrastructurii sănătății publice, în special în țările cu venituri reduse, unde locuitorii au resimțit cel mai mult impactul pandemiei, potrivit raportului anual Goalkeeper.

Totuși, datele Fundației Bill și Melinda Gates arată și că procentul populației globale care trăiește în sărăcie extremă a scăzut de la 37% la 9% în ultimele două decenii.

 Pandemia a cauzat un regres semnificativ

Pandemia a cauzat un regres semnificativ și în lupta pentru reducerea sărăciei, la nivel mondial, potrivit celor spuse de  directorul executiv al fundației, Mark Suzman.

„În loc să reușim să scoatem zeci de milioane de oameni din sărăcie extremă, 31 de milioane de oameni în plus se află în această situație. Observăm o stagnare a progresului altor indicatori, de la malnutriție la anumite provocări în domeniul educației”, a declarat Mark Suzman.

Oficialii mondiali din domeniul sănătății și experții medicali se tem că impactul economic al pandemiei se va agrava. Până în momentul de față, la nivel global au fost administrate aproximativ 5,5 miliarde de doze de vaccin anti-COVID.

Chiar și așa, 80% dintre acestea au fost livrate în țări cu venituri mari sau medii, potrivit informațiilor transmise de OMS. În acest context, Suzman a mai precizat că, în timp ce majoritatea țărilor bogate vor reveni la economia de dinaintea crizei, anul acesta, sărăcia va continua să fie prezentă pe termen mediu spre lung în țările cu venituri mici, unde au fost administrate mai puțin de 1% din dozele de vaccin anti-COVID.

Criza sanitară poate duce și la creșterea numărului de copii care se îmbolnăvesc

De asemenea, criza sanitară poate duce și la creșterea numărului de copii care se îmbolnăvesc sau mor din cauza unor boli considerate în mare parte eradicate, din cauza scăderii cu 7% anul trecut a ratei globale a administrării vaccinurilor de rutină, cum ar fi cel împotriva malariei.

Sursa foto: Dreamstime