Biletele de tratament balnear subvenționate de stat sunt printre cele mai solicitate beneficii în rândul vârstnicilor. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a publicat detalii privind costurile și stațiunile disponibile pentru acest program.
Pensionarii pot beneficia de tratamente specifice în centre balneoclimaterice din toată țara, cazarea fiind asigurată în unități de 2 sau 3 stele. Costurile variază în funcție de dotările locației și de statutul solicitantului.
Biletele de tratament balnear în 2025, prețuri și locații disponibile
Biletele de tratament balnear sunt disponibile pentru pensionarii din sistemul public, în limita locurilor aprobate anual de CNPP. În 2025, programul acoperă un număr de 36 de stațiuni, distribuite pe întreg teritoriul țării. Durata standard a unui sejur este de 16 zile, dintre care 12 sunt alocate tratamentului propriu-zis.
Documentul emis de CNPP prevede că tarifele pentru aceste bilete se încadrează între 2.592 și 3.077 de lei, în funcție de clasificarea unității de cazare (2 sau 3 stele).
Printre stațiunile incluse în program se regăsesc localități cunoscute pentru beneficiile balneare, precum Felix, Techirghiol, Călimănești, Sovata sau Herculane.
Lista completă a stațiunilor cuprinde și: Amara, Bălțătești, Bazna, Bușteni, Buziaș, Călacea, Căciulata, Costinești, Covasna, Eforie Sud, Eforie Nord, Geoagiu, Băile Govora, Lacu Sărat, Mangalia, Moneasa, Neptun, Ocna Șugatag, Băile Olănești, Pucioasa, Sângeorz, Sărata Monteoru, Saturn, Slănic Moldova, Tg. Ocna, Tășnad, Tinca, Turda, Tușnad, Vatra Dornei și Vața de Jos.
Cine poate beneficia de bilete. Criterii generale pentru acces
Biletele de tratament balnear sunt acordate în baza unor criterii stabilite de legislație, iar beneficiarii pot primi aceste servicii fie cu coplată, fie gratuit, în funcție de situația personală.

Principalele categorii eligibile includ pensionarii sistemului public, asigurații activi sau cei care beneficiază de reglementări speciale.
Conform Ordinului nr. 118 din 13 februarie 2025, pot solicita aceste bilete următoarele persoane:
„a) pensionar al sistemului public de pensii;
b) asigurat al sistemului public de pensii;
c) beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii;
d) soțul / soția asiguratului / pensionarului sistemului public de pensii, care nu este asigurat / pensionar al sistemului public de pensii;
e) asigurat al sistemului de asigurare la accidente de muncă și boli profesionale și care dovedesc existența unei afecțiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale”.
Bilete gratuite pentru anumite categorii de persoane
Biletele de tratament balnear pot fi oferite gratuit în anumite cazuri, conform reglementărilor legale în vigoare. Aceste categorii includ persoane care au suferit diverse forme de persecuție politică, veterani de război sau persoane cu dizabilități, printre altele.
În conformitate cu Ordinul nr. 118 din 13.02.2025, biletul gratuit este acordat următoarelor categorii:
„a) pensionari de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale conform art. 109 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, cu modificările și completările ulterioare;
b) persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, precum și persoanele care au calitatea de luptător în rezistența anticomunistă, stabilită în temeiul dispozițiilor OUG a Guvernului nr. 214/1999, cu modificările și completările ulterioare;
c) persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
d) persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.
Persoanele expuse radiațiilor și alte cazuri speciale
Biletele de tratament balnear pot fi acordate fără contribuție și în cazul angajaților sau foștilor angajați care au lucrat în zone radioactive sau în industrii cu risc. Documentul emis de CNPP acoperă și alte situații speciale, reglementate prin legi distincte.
Astfel, lista continuă cu următoarele categorii:
„e) persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R, cu modificările și completările ulterioare;
f) persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare;
g) persoane care beneficiază de bilete de tratament balnear, cure balneoclimaterice potrivit art. 21 alin. (2), art. 22 și art. 24 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul cabinetelor teritoriale de expertiză medicală a capacității de muncă, program individual de recuperare sau li s-a emis o recomandare medicală de către medicul curant;
h) persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaților care lucrează în mediu radioactiv – zonele I și II de expunere la radiații, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum și la conservarea și închiderea perimetrelor miniere”.