Joe Biden a vorbit despre necesitatea unor noi măsuri de securitate în Europa care să ia în calcul măsuri de control al armelor, o mai mare transparență, măsuri pentru a stabili o securitate regională, etc. Acesta a lăsat impresia că este necesară o nouă serie noi negocieri cu privire la statutul securității europene, însă nu este clar când vor avea loc: înainte sau după ce Ucraina o să fie invadată.

„Națiunile au dreptul la suveranitate și integritate teritorială. Ele au libertatea de a-și stabili propria direcție, de a-și alege cu cine doresc să se asocieze”, punctează Biden. Președintele american se referă la faptul că Rusia a cerut la negocieri garanția SUA că Ucraina nu va adera la NATO. Este una dintre cerințele centrale ale administrației lui Putin, cerință ce a adus negocierile într-un blocaj.

Laitmotivul discursului său a fost „diplomația”, fiind privită ca singura modalitate eficientă de a rezolva criza actuală, din perspectiva Statelor Unite ale Americii, evident. Totuși, președintele american a lăsat de înțeles că orice s-ar întâmpla, SUA vor interveni, într-un fel sau altul, împotriva Rusiei.

Biden a mai spus și că ministrul Apărării din Rusia a declarat că vor retrage din trupele de la granița Ucrainei, dar acest lucru nu a fost observat încă de instituțiile din SUA. „Încă nu am confirmat faptul că trupele rusești se întorc în baze. Analiștii indică faptul că trupele au rămas într-o poziție amenințătoare. Rusia are mai mult de 150.000 de trupe în jurul Ucrainei și Belarusului”

Toți americanii din Ucraina, plecați acum!

Statele Unite ale Americii și-au mutat ambasada de la Kiev la Lviv, un oraș mult mai apropiat de granița vestică a Ucrainei, cu Polonia. Acest semnal a contribuit la escaladarea crizei, însă Biden își argumentează poziția prin riscurile la care sunt supuși cetățenii americani care se află, în continuare, în Ucraina.

„Am fost transparenți cu poporul american și restul lumii cu privire la planurile Rusiei. Am transmis ce cunoaștem și ce facem. Statele Unite și NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Nici Ucraina nu este o amenințare pentru Rusia. Nici Statele Unite nici NATO nu au rachete în Ucraina. Nu avem niciun plan de a le pune acolo. Nu țintim (în sensul că ne îndreptăm armele către) poporul rus. Către cetățenii ruși: nu sunteți inamicii noștri.”, completează președintele Biden. Putem observa că discursul său este concentrat pe fraze scurte, pline de informații, care arată ferm poziția Statelor Unite ale Americii cu privire la conflictul din Ucraina.

Biden, discurs plin de emoție

După ce a terminat cu frazele scurte și directe, care poziționează SUA în contextul crizei din Ucraina, președintele Joe Biden a început să schimbe direcția discursului său. A vorbit despre legăturile puternice dintre ruși și ucraineni, de faptul că împart aceeași istorie, membri de familie, cultură. După, s-a întors la cel de-al Doilea Război Mondial, făcând apel la o perioadă în care americanii au luptat împreună cu rușii, cot la cot, pentru a pune capăt „celui mai groaznic război din istorie”.

„Al Doilea Război Mondial a fost un război al necesității. Dacă Rusia atacă Ucraina, o să fie un război al alegerii, un război fără cauză sau motivație. Spun aceste lucruri nu pentru a provoca, ci pentru a spune adevărul”

„State Unite și aliații săi vor răspunde decisiv”, spune Biden în cazul unui război.