Circa 60 de state au acceptat vineri, la Zagreb, să majoreze cu 50% capitalul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) la 30 de miliarde de euro, oferindu-i astfel mijloacele de a ajuta o Europă de Est aflată în pericolul de a se contamina de la criza greacă.

„Am aprobat o creştere a capitalului cu 10 miliarde de euro, ceea ce va spori în mod semnificativ resursele băncii“, a declarat Christine Lagarde, care prezidează în acest an Consiliul guvernatorilor BERD, în cursul unei conferinţe de presă comune cu Thomas Mirow (foto), preşedintele BERD, în capitala croată.

Această creştere a capitalului este principala măsură în programul adunării generale anuale, care îi reuneşte pe acţionarii BERD din 61 de state plus Uniunea Europeană şi organul său financiar, Banca Europeană de Investiţii /BEI/ în capitala croată până sâmbătă.

Majorarea cu 50% a fondurilor proprii ale BERD, care susţine economiile ţărilor din fostul bloc comunist, ar urma să-i permită să investească între 8,5-9 miliarde de euro între 2011-2015, după o sumă-record de 8 miliarde de euro, prevăzută pentru acest an.

Thomas Mirow a salutat decizia acţionarilor, expresie a „solidarităţii ţărilor emergente în aceste vremuri dificile“ , şi a subliniat necesitatea ei pentru a evita o scădere prematură a capacităţii băncii de a susţine revenirea economică în Europa de Est.

SURSA: Agerpres