BERD şi-a stabilit un deadline de maximum trei ani pentru ieşirea din acţionariatul Băncii Transilvania, potrivit unor surse oficiale, decizia fiind luată la ultima şedinţă a board-ului instituţiei. Prima pe listă este BT Asigurări.

Vânzarea Băncii Transilvania se discută de peste doi ani de zile. Investitori mai mari şi mai mici au venit să peţească banca şi au constatat invariabil că este prea scumpă. Răbdarea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a ajuns însă la final. Board-ul băncii europene a votat o nouă majorare de capital social pentru luna august şi necesitatea vânzării băncii pentru asigurarea unui exit profitabil, în concordanţă cu strategiile investiţionale ale băncii.

Capitalizarea de piaţă a Băncii Transilvania era de 1,121 miliarde de euro la sfârşitul săptămânii trecute, iar ultimele zvonuri de pe piaţă indicau o evaluare a instituţiei la 1,4 miliarde de euro pentru o eventuală tranzacţie.

Surse din piaţa bancară şi bursieră susţin că de preluarea Băncii Transilvania s-au interesat Banca Milenium BCP, autorizată de BNR pe piaţa românească şi fostă participantă în cursa pentru privatizarea BCR, OTP Bank, de asemenea prezentă pe piaţa românească după ce a achiziţionat  RoBank, şi chiar HSBC. Aceasta din urmă este una dintre primele cinci bănci la nivel mondial şi a mai avut o tentativă de a intra pe piaţa românească, participând la licitaţia de achiziţionare a pachetelor deţinute de Fondul Româno American de Investiţii la Motoractive Leasing, la Domenia Credit şi la Estima Finance. Intrarea colosului britanic pe piaţa românească ar fi o adevărată lovitură pentru sistemul bancar românesc. Ar fi prima bancă de mare calibru care ar deveni jucător direct pe piaţa noastră. Majoritatea importurilor şi exporturilor de valută din sistemul nostru bancar se derulează prin HSBC.

Cele mai recente informaţii indică un interes deosebit al ING Bank pentru preluarea băncii Transilvania. Ultima ofertă adresată Bancii Transilvania nu ar fi depăşit însă 900 de milioane de euro. Rămâne de văzut dacă părţile interesate vor ajunge la o înţelegere asupra felului cum va fi acoperită diferenţa de circa jumătate de mil;iard de euro dintre preţul cerut de acţionari şi oferta ING Bank. Surse din piaţa bancară şi de consultanţă financiară spun însă că niciuna dintre ofertele făcute de pretendenţii Băncii Transilvania nu a depăşit un miliard de euro.

Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, care deţine şi aproximativ 5% din acţiuni, infirmă însă categoric existenţa unor negocieri cu ING Bank. Dimpotrivă, Ciorcilă spune că „nu avem nici o înţelegere la această dată ca să vindem şi nu este o chestiune care să ne preocupe. Chiar dacă există interes şi am avut discuţii cu mai multe părţi interesate, acum nu negociem nimic cu nimeni. Din contră, ne uităm după posibilităţi de creştere a activităţii băncii“.

Cât priveşte decizia BERD de a vinde în maximum trei ani, Ciorcilă spune că nu are presiuni din partea BERD, dar „dacă vor intenţiona să vândă, noi am avea oricând fonduri de investiţii dispuse să preia şi pachetul de 15%, acţiuni deţinute de BERD“.

Banca Europeană a intrat în acţionariat în 2001, cu o participaţie de 15%, fiind astfel cel mai important acţionar. Prezenţa BERD în acţionariatul oricăreia dintre companiile tranzacţionate a crescut totdeauna preţul de vânzare datorită renumelui şi calităţii managementului instituţiei.

Valoarea băncii a crescut de 30 de ori în ultimii şase ani

Politica BERD vizează investiţii în participaţii, în fonduri de investiţii sau acordarea de împrumuturi pentru dezvoltarea sectorului privat. După intrarea BERD în acţionariatul Băncii Transilvania, creşterea instituţiei de credit a fost fulminantă, atât din punctul de vedere al capitalizării bursiere, cât şi al majorării cotei de piaţă. Valoarea în euro a băncii a crescut de 30 de ori din decembrie 2001, când a intrat BERD în acţionariat, şi până în prezent. La finele anului trecut, cota de piaţă a Băncii Transilvania a fost de 4,7%, urcând de pe locul şapte pe locul cinci în topul primelor zece bănci din sistem.

Cu toate acestea, politica de investiţii a BERD este una pe termen mediu, ceea ce presupune un exit din afacere în trei-cinci ani, termen care a fost de mult depăşit în cazul Băncii Transilvania.    

Ultima strigare pe piaţa financiara

PIAŢA BANCARĂ Printre tranzacţiile care au mai rămas posibile la ora actuală se numără Banca Transilvania şi Banca Carpatica.

Banca Comercială Carpatica: În jurul ambelor roiesc posibilii investitori. În urmă cu ceva vreme, în acţionariatul Băncii Carpatica a vrut să intre BERD, dar s-a lovit de anumite probleme de integritate. Ilie Carabulea, acţionarul majoritar, declara recent că e dispus să vândă măcar 10% din capitalul băncii.

PIAŢA ASIGURĂRILOR După ultimele deal-uri din această vară, Asirom şi Asitrans, BT Asigurări şi Asiban sunt în proces de evaluare în vederea vânzării. Dacă în cazul Asiban grupul Rotschild se ocupă de vânzare, la BT Asigurări, consultanţa este oferită de Deloitte Touche.

Evaluare: Dacă ar fi să evaluăm după tranzacţiile recente din piaţa asigurărilor de până acum, valoarea totală a BT Asigurări ar fi în jur de 100 de milioane de euro. Şi aici rămâne de văzut dacă Carpatica Asigurări va fi vândută separat sau la pachet cu banca.

Banca Transilvania

CREŞTERI Acţiunile Băncii Transilvania pe piaţa de capital nu au înregistrat, per total, decât creşteri impresionante. Capitalizarea bursieră a acesteia la sfârşitul săptămânii trecute era de peste 1,121 miliarde euro.

BT ÎN CIFRE
Număr sucursale bancare    394
Număr de angajaţi    5.200
Total active    2,38 miliarde euro

ACŢIONARI Banca Transilvania este cea mai mare bancă cu capital privat majoritar românesc şi unul dintre cei mai activi emitenţi de pe piaţa de capital.

TOP Banca Transilvania se numără printre cele mai importante 1.000 de bănci din lume, conform unui clasament realizat de către publicaţia The Banker, publicat în luna iulie 2007. Banca se află pe locul 847 şi este nou intrată în acest clasament.