Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a investit 4,9 miliarde in peste 300 de proiecte anul trecut, informeaza un comunicat BERD. Valoarea investitiilor bancii si numarul de proiecte sponsorizate in 2006 a crescut de la 4,3 miliarde de euro, respectiv 275 de proiecte in 2005.

Profitul bancii a crescut la 2,4 miliarde de euro in 2006, fata de 1,5 miliarde in 2005, datorita investitiilor efectuate, iar rezervele BERD au crescut la 7 miliarde de euro, cu aproape 60% fata de 2005.

Investitiile efectuate de BERD anul trecut in Asia Centrala, Sud-Estul Europei, vestul CSI (Comunitatea Statelor Independente) si in Caucaz s-au cifrat la 2,4 miliarde de euro, valoarea apropiata celei din 2005. Investitiile bancii din Europa Centrala si din zona Baltica au scazut cu 2% anul trecut, la 701 milioane de euro.

Investitiile BERD din Rusia au atins 1,9 miliarde de euro in 2006 si s-au intins in toata tara, banca sprijnind in special proiectele pentru cresterea eficientei energetice si pentru dezvoltatea surselor de energie sustenabile. BERD intentioneaza sa deschida trei birouri anul acesta in Rusia.

Anul trecut, prin alaturarea Mongoliei si a Muntenegrului, BERD a devenit activa in 29 de tari. Totodata, banca si-a dezvaluit strategia pentru urmatorii cinci ani, care prevede o reducere a implicarii sale in Europa Centala si o intensificare a investitiilor sale in est si sud, vizand Rusia, Ucraina, Asia Centrala, zona Caucaz, Vestul Balcanilor si Sud-Estul Europei.

BERD a inceput anul trecut un program de investitii in energie, care va beneficia de cel putin 500 de milioane de euro anual, intre 2006 si 2008. In urma acestei initiative banca a oferit 155 de milioane de euro unor banci din Bulgaria pentru sprijni antreprenorii si cetatenii in proiecte de crestere a eficientei energetice si in dezvoltarea de surse de energie regenerabila. Banca planuieste sa faca acelasi lucru in Romania, Croatia, Georgia, Rusia si Slovacia.

 

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare este detinuta de 61 de state si doua institutii interguvernamentale si a investit 33,3 miliarde de euro de la infiintare sa, in 1991.

 

 

Sursa: Capital 26 Aprilie 2007