BERD a lansat în această primăvară un program de finanţare prin intermediul căruia românii vor putea împrumuta în total 100 mil. euro pentru a-şi eficientiza energetic clădirile. Programul pune la dispoziția sectorului rezidenţial şi de afaceri 100 de milioane de euro sub formă de împrumuturi în vederea achiziţionării de echipamente şi materiale care cresc eficienţa energetică a clădirilor din România.

Până acum a mai beneficiat de acest program şi Banca Transilvania, care a obţinut o linie de finanţare de 40 mil. euro cu aceeaşi destinaţie, de a susţine dezvoltarea de locuinţe eficiente energetic.

Lista materialelor şi echipamentelor eficiente din punct de vedere energetic, cuprinde:  frigidere, aparate de aer condiţionat, centrale termice, instalaţii de iluminat, materiale pentru termoizolaţii, tâmplării de tip termopan, panouri solare şi altele. Programul se adresează, de asemenea, şi achiziţiei de apartamente şi case cu consum redus de energie sau renovării acestora, prin credite ipotecare. 

BERD este foarte activă pe piaţa românească. Până acum, a investit 7,5 mld. euro în circa 400 de proiecte din România, din care mai bine de jumătate au fost direcţionaţi către sectorul privat. Doar pe piaţa imobiliară, banca a acordat credite în valoare de peste 300 mil. euro pentru construcţia de malluri, clădiri de birouri şi parcuri logistice. Cel mai recent, BERD a preluat 4,4% din Globalworth, ca urmare a unei majorări de capital făcute de dezvoltatorul imobiliar.

Primul împrumut acordat de BERD pieţei imobiliar româneşti a fost în 1998. Beneficiarul creditului, firma italiană BPD Property Development, a constuit ceea ce astăzi este cel mai mare parc de afaceri din ţară, platforma IRIDE, amplasată peste drum de staţia de metrou Pipera. Astăzi, parcul este în proprietarea austriecilor de la Immofinanz.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este deţinută de 65 de ţări de pe cinci continente, precum şi Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii. Principalii acţionari ai băncii sunt Statele Unite ale Americii, Germania, Japonia, Marea Britanie, Italia, Franţa, Rusia, Spania şi Canada.