Guvernul va aproba, miercuri, bugetul pe 2010 al Metrorex, care va introduce în salariul de bază o parte din sporurile angajaţilor, ceea ce ar putea opri greva de la metrou, potrivit ministrului Transporturilor, Radu Berceanu.

„S-ar putea să nu fie joi grevă la metrou, pentru că mâine (miercuri, n.r.) vom adopta bugetul şi apoi se poate negocia contractul colectiv de muncă. Fondul de salarii va rămâne neschimbat, poate un pic mai mic faţă de anul trecut, însă în interiorul lui dânşii (sindicatele de la metrou – n.r.) doresc modificări prin mutarea unor sume de la sporuri şi prime în salariul de bază, ceea ce pentru noi este în regulă”, a declarat Berceanu, după o întâlnire cu transporturii.

Prezent la negocierile dintre Ministerul Transportatorilor şi liderii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), premierul Emil Boc a afirmat la rândul său că speră ca sindicatele de la metrou să înţeleagă că resursele financiare sunt limitate şi să renunţe la o grevă care ar afecta călătorii.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în urmă cu două săptămâni, că greva angajaţilor de la metrou, desfăşurată în noiembrie 2009, a fost legală, instanţa admiţând contestaţia sindicaliştilor care, în repetate rânduri, au susţinut că acest conflict de muncă rămâne deschis.

După decizia Curţii de Apel, sindicaliştii au anunţat că vor intra, joi, în grevă generală, cerând o majorare a fondului de salarii cu 3,7% şi condiţii mai bune de muncă.

SURSA: Mediafax