Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat la Suceava, unde a vizitat şantierul şoselei de centură a municipiului, că „maşinăria” construcţiilor trebuie menţinută în funcţiune chiar cu fonduri extrabugetare, pentru că aceasta are un efect multiplicator în economie.

Radu Berceanu a vizitat şantierul şoselei de centură a municipiului Suceava, iar un reprezentant al constructorului i-a spus că firma are capacitatea să lucreze mai mult decât ce îşi asumase în contul banilor alocaţi pentru acest an.

Ministrul i-a spus că, din păcate, de la buget nu pot fi asigurate sume suplimentare, arătând că, pe lângă situaţia de criză economică, Ministerul Transporturilor se confruntă şi cu „dezastrul” lăsat de Ludovic Orban.

„De la bugetul de stat nu avem speranţă”

Berceanu a spus că a constatat că sunt datorii foarte mari, sunt lucrări executate cu plata la 7 luni şi că trebuie achitate 700 de milioane de euro pentru facturi la lucrări finalizate. Oficialul a menţionat că în aceste condiţii ministerul finanţează, cu prioritate, lucrările aflate în derulare, astfel încât acestea să fie terminate. Berceanu a arătat că va încerca să suplimenteze fondurile pentru şoseaua de centură a Sucevei dacă va fi necesar, dar cel mai probabil din surse extrabugetare.

„De la bugetul de stat nu avem speranţă. Încerc să ies din zona banilor de la buget prin realizarea de parteneriate public-privat sau împrumuturi. Să dăm drumul şi să menţinem maşinăria construcţiilor în funcţiune pentru că acesta aceasta are un efect multiplicator în economie”, a spus ministrul Transporturilor.
El a transmis constructorului că dacă are capacitatea să lucreze mai mult decât fondurile alocate se pot obţine sume de bani prin împrumut bancar, precizând că Ministerul Transporturilor are memorandumuri cu trei instituţii bancare importante.

„Când mai vine câte un şef, muncitorii se apucă de treabă”

„Dacă firma constructoare va accepta un împrumut, ministerul va achita contravaloarea lucrărilor şi dobânzile. Dacă ne uităm la dobândă, pierdem mai mult nelucrând”, a afirmat Berceanu, adăugând că băncile au fonduri pentru creditarea unor astfel de investiţii.

Berceanu a remarcat, pe tot traseul pe unde a fost, că se lucrează şi a apreciat că atunci când mai vine câte un şef muncitorii se apucă de treabă.

SURSA: Mediafax