Cât costă un plin de benzină, luni, 27 mai?

La o stație Petrom situată pe strada Dr. Herescu Petre nr. 2A, în sectorul 5 al Bucureștiului, prețul celui mai accesibil tip de benzină standard este acum de 7,04 lei pe litru, față de 7,10 lei pe litru, cât era vineri.

Prețurile benzinei standard la celelalte stații din București variază acum între 7,05 și 7,26 lei. Prețurile înregistrează o scădere față de prețurile practicate în zilele anterioare.

Prețurile pentru benzina premium oscilează acum între 7,60 lei și 7,95 lei, reflectând o reducere față de valorile înregistrate la finalul săptămânii trecute.

pompa
SURSA FOTO: pixabay.com/Rudy and Peter Skitterians

Cât costă un plin de motorină, luni, 27 mai?

La o stație Socar situată pe strada Vasile Lascăr nr. 141A din București, prețul minim pentru motorină standard este acum de 7,08 lei pe litru, față de 7,12 lei pe litru, cât era vineri.

În București, prețul maxim al motorinei atinge 7,25 lei pe litru și rămâne stabil.

Prețurile pentru motorina premium se situează acum între 7,47 lei și 7,80 lei pe litru. Vineri, acestea oscilau între 7,52 lei – 7,81 lei pe litru.

pompa benzina
SURSA FOTO: Dreamstime

Prețurile la nivel internațional

Contractele futures pentru gazele naturale din SUA și-au extins vineri pierderile sub 2,6 dolari/MMBtu, cu o scădere săptămânală de 4% din cauza supraofertei și a creșterii producției.

Producția a crescut cu 1,5 miliarde de metri cubi pe zi de la atingerea unui minim al ultimelor 15 săptămâni la 1 mai, ceea ce indică faptul că unele companii de foraj au început să producă mai mult gaz ca răspuns la creșterea prețurilor.

De asemenea, cel mai recent raport al EIA a arătat că stocurile de gaze sunt cu 28,8% peste media pe 5 ani. Între timp, fluxurile de gaze către principalele uzine de export de GNL din SUA au crescut până acum în luna mai, odată cu revenirea uzinei Freeport LNG din Texas.

Privind în viitor, meteorologii anticipează temperaturi mai ridicate decât de obicei în perioada 24-28 mai.

Prețul futures al gazelor naturale se bazează pe livrarea la Henry Hub din Louisiana, punctul de legătură a 16 sisteme de conducte de gaze naturale intra și interstatale care se aprovizionează din depozitele prolifice de gaze din regiune.

Contractul se tranzacționează în unități de 10.000 de milioane de unități termice britanice (mmBtu). Gazele naturale reprezintă aproape un sfert din consumul de energie din Statele Unite.

Statele Unite sunt cel mai mare producător de gaze naturale, urmate de Rusia.

Prețurile de pe piața gazelor naturale afișate în Trading Economics se bazează pe instrumente financiare de tip:

  • OTC (over-the-counter)
  • și CFD (contract for difference)