Chestionarul întocmit de către arbitrul telecom este necesar pentru a afla opinia furnizorilor şi a altor părţi interesate cu privire la diverse aspecte tehnice relevante pe această temă, cum ar fi tipul optim de aranjament de canale radio care să fie utilizat în România pentru banda de frecvenţe 3400-3600 MHz şi oportunitatea acordării atât de licenţe naţionale, cât şi judeţene, în ambele benzi de frecvenţe în discuţie.

Potrivit ANCOM, cei care vor obţine drepturile de utilizare vor putea utiliza aceste benzi de frecvenţe pentru furnizarea de servicii de transmisii de date şi acces la Internet prin intermediul aplicaţiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access – acces pe suport radio de bandă largă).

După prelucrarea răspunsurilor la chestionar, Autoritatea va actualiza strategia privind utilizarea benzii de frecvenţe 3,4-3,8 GHz, elaborată în anul 2011, şi o va adopta în urma unei consultări publice. Ulterior, ANCOM va organiza o procedură de selecţie, cel mai probabil în prima parte a anului 2015, pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio în această bandă.

În plus, Autoritatea intenţionează să organizeze o procedură de selecţie unică pentru ambele benzi de frecvenţe, urmând ca noile drepturi de utilizare a spectrului radio să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.

ANCOM şi-a prezentat, din anul 2011, intenţiile legate de benzile 3400-3600 MHz, respectiv 3600-3800 MHz, elaborând în acest sens Documentul de strategie privind implementarea şi dezvoltarea sistemelor de radiocomunicaţii de tip BWA la nivel naţional în banda de frecvenţe 3400-3800 MHz pe perioada 2011-2020.

În prezent, în banda de frecvenţe radio 3400-3600 MHz sunt în vigoare şapte licenţe, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) şi NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic), iar în banda de frecvenţe 3600-3800 MHz există o licenţă acordată pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip BWA.

Chestionarul privind utilizarea în România a benzilor de frecvenţe 3400-3600 MHz şi 3600-3800 MHz poate fi accesat pe site-ul ANCOM, iar persoanele interesate pot transmite răspunsuri până la data de 10 noiembrie 2014, prin poştă, pe adresa sediului central al ANCOM din Bucureşti.

AGERPRES